moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze wyróżnieni

Wojskowa reprezentacja kucharzy wojskowych zakończyła właśnie rywalizację wśród najznakomitszych kucharzy świata podczas XXVI Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej Erfurt 2016. Zdobyła 4. miejsce.

Mistrzynie i mistrzowie smaku walczący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych dali z siebie wszystko. W tym roku kucharze podnieśli sobie poprzeczkę wysoko, startując w kategorii regionalnej. Na tym poziomie trzeba wykazać się jeszcze większą znajomością sztuki kulinarnej niż w kategorii militarnej, w której cztery lata temu wywalczyli brązowy medal. – Bardzo się cieszymy z tego wyróżnienia – mówi szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Pancernej ze Świętoszowa, która w drużynie odpowiadała za desery. – Pierwszy raz startowaliśmy w tej kategorii i doceniono naszą pracę. Naprawdę z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że niczym nie ustępowaliśmy innym reprezentacjom – dodaje.

W sobotę podczas prezentacji stołu jurorzy oceniali każdy szczegół, dociekali o najdrobniejszy detal. – Na takich zawodach trzeba być przygotowanym perfekcyjnie. Należy wykazać się wiedzą o najnowszych trendach w świecie kulinarnym. Warto również wykazać się inwencją i sprytem, by móc zaskoczyć jurorów – wspomina kapitan reprezentacji kpr. Piotr Welter z batalionu dowodzenia IWsp SZ. To na nim spoczywała odpowiedzialność zaprezentowania potraw i stołu. – I to się udało. Sędziowie chwalili nasz stół, który na tle innych drużyn robił wielkie wrażenie – dodał Marcin Rymacki z Centrum Szkolenia Logistyki, który towarzyszył kapitanowi podczas prezentacji. – Jury doceniło oryginalność ekspozycji. Należy zaznaczyć, że bardzo spodobały im się desery, szczególnie ciasto szpinakowe. Nie zabrakło oczywiście również tych mniej przychylnych uwag sędziów. Ale dzięki nim kucharze przynajmniej wiedzą, nad czym jeszcze muszą popracować i na czym się skupić, przygotowując się do kolejnych zawodów.

Przed tegoroczną olimpiadą kucharze szlifowali formę już od marca. Wszyscy w drużynie zgodnie podkreślają, że najważniejszy jest trening, bo to on czyni mistrza. Wtedy drużyna się cementuje i uczy współpracować, co później, w trakcie zawodów musi procentować. – Zawsze możemy na siebie liczyć. Fajne jest to, że członkowie starej kadry wspierają nas młodych i dopingują. Dzielą się doświadczeniami zdobytymi podczas poprzednich olimpiad i zawodów – mówi st. szer. Piotr Marszał z 44 Wojskowego Oddziału Gospodarczego, który w tym roku dołączył do reprezentacji. Szer. Łukasz Tarapacki z 34 WOG-u, również pierwszy raz był na takiej wielkiej kulinarnej imprezie. – Widzieć przy pracy tych wszystkich najlepszych kucharzy z całego świata to doświadczenie i lekcja na przyszłość, bezcenne – mówi Tarapacki. Wtóruje mu kpr. Radosław Irzemski z 1 Brygady Logistycznej w Bydgoszczy. – Dla kucharza ta olimpiada to najwyższe wyróżnienie i wziąć w niej udział to niezwykła nobilitacja – dodaje.

Po zakończonej rywalizacji podczas XXVI Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie kucharze nie zamierzają składać noży. Już myślą o kolejnym wyzwaniu, jakie ich czeka w Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu za dwa lata. Szanse są ogromne, bo jak mówi trener reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego, Bartłomiej Heba z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, grupa ma potencjał. – Jako profesjonalny kucharz doceniam, że mimo trudu, specyfiki pracy i służby w jednostkach wojskowi kucharze nie ustępują umiejętnościami profesjonalistom. Dla mnie praca z żołnierzami to było ogromne wyzwanie i jestem dumny z tego, co udało nam się wspólnie osiągnąć.

– Wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do tej olimpiady włożyli tyle serca i pracy, że choć medale nie zawisły na ich szyjach, to oni i tak mogą czuć się wygrani. Należą im się słowa uznania i gorące podziękowania za zaangażowanie i poświęcenie, jakim każdy z drużyny się wykazał – podsumował płk Mirosław Kaczmarek z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, koordynator treningów i samego wyjazdu.

– Droga, którą obraliśmy, jest wyboista i kręta i ludzie bez pasji bardzo szybko z niej zbaczają, my mamy azymut na zwycięstwo i tą drogą podążamy – dziękował z kolei swoim kolegom i koleżankom kapitan reprezentacji Piotr Welter.

Tekst: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

red. PZ

autor zdjęć: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

dodaj komentarz

komentarze


Lotnicy uratowali Wielką Brytanię
 
Niemal 500 absolwentów AWL-u już oficjalnie oficerami WP
Radar na bezpieczeństwo
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
12 tys. żołnierzy gotowych do działania
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Ratownik w akcji
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Święto sportów walki w Warendorfie
Blue Force vs Red Force w Orzyszu
W tydzień poznali smak żołnierskiego fachu
Ostatnia niedziela…
K9 i FlyEye na poligonie w Ustce
„Niegościnni” marynarze na obiektach sportowych w Ustce
Flyer, zdobywca przestworzy
Pełna mobilizacja. Żołnierze ruszają na tereny zagrożone powodzią
Międzynarodowy festiwal lotnictwa. Zbliża się Air Show Radom 2025
BWP-1 – historia na dekady
Polacy i Holendrzy razem dla obronności
Kajakami po medale
Tłumy na zawodach w Krakowie
W drodze do amunicyjnego bezpieczeństwa
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Alert pogodowy. Żołnierze są najbliżej zagrożonych miejsc
Wołyń – pamiętamy
Sejm zakończył prace nad nowelizacją ustawy o obronie ojczyzny. Teraz czas na Senat
Pół tysiąca terytorialsów strzeże zachodniej granicy
Demony wojny nie patrzą na płeć
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Niebezpieczne incydenty na polsko-białoruskiej granicy
Broń przeciwko wrogim satelitom
Śmierć gorsza niż wszystkie
Najtrudniejsze w służbie na polsko-białoruskiej granicy jest…
Ewakuacja Polaków z Izraela
Armia pomoże służbom na zachodniej granicy
Dzieci wojny
Wyższe stawki dla niezawodowych
Odznaczenia za misję
Potrzebujemy najlepszych
Nowe Abramsy już w Wesołej
Bezpieczniejsza Europa
PGZ buduje suwerenność amunicyjną
Czarne Pantery, ognia!
Zatrzymania na granicach
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Planowano zamach na Zełenskiego
Czarna Pantera celuje
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Rekompensaty na ostatniej prostej
Nawrocki przedstawia kierownictwo BBN-u
Pracowity pobyt w kosmosie
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Umacnianie ściany wschodniej
Korzystne zmiany w dodatkach dla sił powietrznych
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
Pancerny drapieżnik, czyli Leopard 2A5
Dwa tygodnie „rozgryzania” Homara-K
Pierwszy polski lot Apache’a
Podejrzane manewry na Bałtyku
Cybermiasteczko na Festiwalu Open’er
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Miliardowe wsparcie dla PGZ

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO