moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Nie tylko wojskowa grochówka

W Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego jest od 2010 roku. W tym czasie, jak sama mówi, wiele się nauczyła, poziom jej umiejętności znacznie wzrósł. Starszy szeregowy Magdalena Buganik na co dzień służy w 10 Brygadzie Kawalerii Pancernej.

Żołnierz z batalionu logistycznego ze Świętoszowa, razem z pięcioma żołnierzami z innych jednostek Wojska Polskiego, w dniach 24 – 28 listopada 2018 roku, brała udział w Culinary World Cup w Luxemburgu. Te Mistrzostwa Świata organizowane są co cztery lata, a uczestniczą w nich drużyny z całego świata. Konkurencja jest niemała. Każdy, kto tam jedzie, ma jeden cel – zaprezentować się jak najlepiej, zachwycić jurorów przygotowanymi specjałami i dopisać się do najlepszych drużyn, które w poprzednich latach stawały na podium. A przygotować trzeba nie wojskową grochówkę, a wiele innych znakomitych dań.

W tym roku drużyna z Polski, do której należała starszy szeregowy Magdalena Buganik, zdobyła wyróżnienie. National Polish Military Team - bo tak się nazywał zespół żołnierzy z Polski - był o włos od zajęcia miejsca na podium. Jednak uzyskane wyróżnienie, to dla drużyny ogromny sukces. A jak wyglądały same zawody? - Mieliśmy pięć godzin na wykonanie zadania, którym było przygotowanie kompletnego posiłku. Niby dużo czasu, a jednak wskazówki zegara nieubłaganie odmierzały każdą minutę, przybliżając Nas do czasu, kiedy trzeba było rozpocząć wydawanie przygotowanych dań. Produkty, z których przygotowywaliśmy dania były przywiezione przez Nas, podobnie ze sprzętem, którego używaliśmy. Do Luksemburga jechaliśmy więc ze ściśle określonym planem odnośnie tego co podamy. Oczywiście Nasze potrawy, a przede wszystkim składniki, których używaliśmy, musiały być zgodne z tym co określał regulamin – powiedziała starszy szeregowy Magdalena Buganik.

 

- Po sprawdzeniu wszystkiego przez jurorów mogliśmy rozpocząć działanie. Każdy z drużyny odpowiedzialny był za przygotowanie konkretnej rzeczy. Do moich obowiązków należało przygotowanie deseru. Moi koledzy przyrządzali między innymi danie główne czy przystawkę. Po pięciu godzinach musieliśmy wydać sto pięćdziesiąt porcji. Oprócz smaku liczył się także wygląd podawanych dań. Musieliśmy zachęcić obecnych ludzi, żeby spróbowali właśnie Naszego menu. Na wynik końcowy z jednej strony składała się ocena jurorów, a z drugiej opinie ludzi, którzy próbowali przygotowanych przez nas dań – dodaje Magdalena Buganik.

Drużyna kucharzy Wojska Polskiego do kulinarnych zawodów przygotowywała się od roku. Żołnierze spotykali się w weekendy, aby wspólnie doskonalić swoje umiejętności. Treningi pozwoliły na wyeliminowanie wielu błędów na samych zawodach. Drużynie patronował Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych.

Starszy szeregowy Magdalena Buganik jest dumna z wyniku jaki wraz ze swoją drużyną osiągnęła w Luksemburgu. Nie jest to jednak jedyne osiągnięcie, które może zapisać w swoim CV. Kucharz ze Świętoszowa jest także zdobywczynią brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku.

Na apelu brygady w dniu 10 grudnia 2018 roku, dowódca pancernej brygady, wręczył żołnierzowi z batalionu logistycznego list gratulacyjny od Dowódcy Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Ciężka praca starszy szeregowy Magdaleny Buganik jest doceniana na wielu płaszczyznach. A żołnierze 10 Brygady Kawalerii Pancernej po cichu liczą na to, że posiłki na poligonach będą smakowały tak jak te przygotowywane na zawodach kulinarnych. Starszy szeregowy Magdalena Buganik musi więc swoją wiedzę i umiejętności przekazywać innym żołnierzom ze świętoszowskiej jednostki. W szeregach pancernej brygady jest wielu dobrych kucharzy i liczymy, że być może w przyszłości oni również osiągną sukcesy na arenie międzynarodowej.

Tekst: kpt. Katarzyna Sawicka

red. PZ

autor zdjęć: archiwum prywatne

dodaj komentarz

komentarze


Nie żyje żołnierz PKW Irak
 
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Kajakami po medale
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Szczyt NATO nie tylko o wydatkach na obronność
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
NATO przechodzi do działania
Ratownik w akcji
Dzień, który zmienił bieg wojny
The Power of Infrastructure
K2. Azjatycka pantera
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Policjanci w koszarach WOT
Polacy bezkonkurencyjni w górskich zmaganiach we Włoszech
Na Dolnym Śląsku „Wakacje z WOT” coraz popularniejsze
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Więcej na obronność, silniejsze NATO
Rakiety dla polskich FA-50
Polska z dodatkowym wsparciem sojuszników
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Zbrodnia we wsi, której już nie ma
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
Gen. Szkutnik o planach 18 Dywizji
Wypadek Rosomaka
Wyższe stawki dla niezawodowych
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Policja ze wsparciem wojskowego Bayraktara
Podejrzane manewry na Bałtyku
Wybierz Wydarzenie Historyczne Roku
Flyer, zdobywca przestworzy
Planowano zamach na Zełenskiego
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Terytorialsi z Dolnego Śląska najlepiej wysportowani
Nowa dostawa Homarów-K
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Strażnicy polskiego nieba
Śmierć gorsza niż wszystkie
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Szczyt w Hadze zakończony, co dalej?
Bałtyk – wciąż bezpieczny czy już nie?
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
Polki wicemistrzyniami Europy w szabli
GROM’s DNA
Pociski do FA-50 i nowe Rosomaki
Marynarka świętuje i zaprasza na okręty
Pionierski dron
Specjalsi pod nowym dowództwem
Ewakuacja Polaków z Izraela
Podróż w ciemność
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Święto sportów walki w Warendorfie
Świat F-35
Inwestycja w żołnierzy
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Pierwsze oficerskie gwiazdki
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO