moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Siekają i smażą. Za chwilę start!

Piątek. Erfurt. Odliczanie rozpoczęte. Tylko godziny dzielą ekipę wojskowych kucharzy od wielkiego otwarcia XXV Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej.

W kuchni od samego rana gwar. Na parę godzin przed oficjalnym rozpoczęciem olimpiady nasza ekipa sieka, przypieka i smaży. Jednym słowem, wychodzi z siebie. To ostatni moment na przygotowanie dań, które za parę godzin będą oceniali sędziowie. Jury liczy 76 członków i są to najlepsi kucharze z całego świata. Będą sprawdzać nie tylko smak, ale także precyzję wykonania i wygląd potraw.

Kucharze muszą się spieszyć, bo do wieczora wszystkie dania muszą być gotowe. Wtedy będzie można zacząć żelowanie, czyli konserwowanie potraw, które jutro znajdą się na olimpijskim stole. Dziś kucharze nie pójdą wcześnie spać. Całą noc będą pracować nad ostatecznym wyglądem potraw.

Po skończeniu pracy w kuchni pojadą do messy, gdzie w ciągu kilku godzin muszą zainstalować stół, dekoracje i oświetlenie. Mają czas do 7 rano, bo zgodnie z regulaminem po tej godzinie żadna z osób nie może już znajdować się przy stole. Olimpijskie „być albo nie być” rozstrzygnie się w momencie, w którym wytypowana osoba z zespołu zaprezentuje przygotowane dania. To odpowiedzialne zadanie przyjął na siebie trener naszych kucharzy Tomek Welter.

Na stanowisku obok nas swoje potrawy przygotowują dwie drużyny: z Kanady i Japonii. Na początku zawodów odwiedzili nas kucharze spod znaku klonowego liścia. I choć wszyscy chcą wygrać, na próżno szukać tu zaciętej rywalizacji. Mimo presji każda z ekip jest gotowa pomóc innym w przygotowaniach.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze

~Ekho
1353026580
These are probably some type of balolons probably home-made. Some people probably get a kick out of creating ufo's and watching it on the news. It would be easy to determine that these are some type of balloon by looking up weather reports showing wind direction and speed at time date of video. Of course no one comes forward with that info because then it would not be mysterious .
6A-5B-39-16

Abrams M1A2SEPv3 – wzorzec nowoczesnych czołgów
 
100 samolotów na 100-lecie Szkoły Orląt
Kręgosłup dowodzenia Wojskiem Polskim
Czterej pancerni przeciw wyklętym
DNA GROM-u
Film o Feniksie i terytorialsach
Bezzałogowce w Wojsku Polskim – serwis specjalny
Po medale z okazji 100-lecia LAW-u
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Lekcje na poligonie
Kajakarze i ratownicy wodni z workiem medali
Żołnierze z dodatkiem od czerwca
Na Wiejskiej o wydatkach na obronność i weteranach
Pogrom rosyjskiego lotnictwa strategicznego
Podróż w ciemność
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
PGZ na nowo
W strategicznym miejscu o bezpieczeństwie Polski
Donald Tusk: W kwestii bezpieczeństwa słowa zamieniliśmy w czyny
Typhoony i Gripeny nad Bałtykiem
Generał, olimpijczyk, postać tragiczna
Apache. Zabójczy dla czołgów
Od chaosu do wiktorii
Specjalsi opanowali amerykański okręt
Droga do zespołu bojowego GROM
Najlepsi snajperzy wśród specjalsów
Nowy rozdział w historii Mesko
„Zapad’ 25” przenosi się dalej od polskiej granicy
Dodatkowe kamizelki dla żołnierzy
Współpraca MON-u z weteranami i rezerwistami
Rosjanom wyciekły dwa miliony tajnych dokumentów
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Zmagania sześcioosobowych armii
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
100 lat historii Szkoły Orląt
Jeśli przerzut, to tylko z logistykami
Prace nad kadłubem dla kolejnego Husarza
O ochronie infrastruktury i morskich szlaków
Podejrzane manewry na Bałtyku
Jak czynić dobro, czyli Buzdygan w akcji
Nasi czołgiści najlepsi
Misja PKW „Olimp” doceniona
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Dzień, który zmienił bieg wojny
Judocy Czarnej Dywizji najlepsi w Wojsku Polskim
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Trzy okręty, jeden zespół
Wojsko zmodyfikowało program śmigłowcowy
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Nowe cele obronne NATO
100-lecie Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wieczór pełen koszykarskich emocji
Ewakuacja Polaków z Izraela
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Kolejny model Grota dla żołnierzy
Srebrni wioślarze, brązowa szablistka
Wyzwanie, które integruje
Letni wypoczynek z MON-em
Ogniem i tarczą
„Baltops” – co potrafią bezzałogowce
Sportowcy z „armii mistrzów” na podium wioślarskich ME

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO