moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Siekają i smażą. Za chwilę start!

Piątek. Erfurt. Odliczanie rozpoczęte. Tylko godziny dzielą ekipę wojskowych kucharzy od wielkiego otwarcia XXV Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej.

W kuchni od samego rana gwar. Na parę godzin przed oficjalnym rozpoczęciem olimpiady nasza ekipa sieka, przypieka i smaży. Jednym słowem, wychodzi z siebie. To ostatni moment na przygotowanie dań, które za parę godzin będą oceniali sędziowie. Jury liczy 76 członków i są to najlepsi kucharze z całego świata. Będą sprawdzać nie tylko smak, ale także precyzję wykonania i wygląd potraw.

Kucharze muszą się spieszyć, bo do wieczora wszystkie dania muszą być gotowe. Wtedy będzie można zacząć żelowanie, czyli konserwowanie potraw, które jutro znajdą się na olimpijskim stole. Dziś kucharze nie pójdą wcześnie spać. Całą noc będą pracować nad ostatecznym wyglądem potraw.

Po skończeniu pracy w kuchni pojadą do messy, gdzie w ciągu kilku godzin muszą zainstalować stół, dekoracje i oświetlenie. Mają czas do 7 rano, bo zgodnie z regulaminem po tej godzinie żadna z osób nie może już znajdować się przy stole. Olimpijskie „być albo nie być” rozstrzygnie się w momencie, w którym wytypowana osoba z zespołu zaprezentuje przygotowane dania. To odpowiedzialne zadanie przyjął na siebie trener naszych kucharzy Tomek Welter.

Na stanowisku obok nas swoje potrawy przygotowują dwie drużyny: z Kanady i Japonii. Na początku zawodów odwiedzili nas kucharze spod znaku klonowego liścia. I choć wszyscy chcą wygrać, na próżno szukać tu zaciętej rywalizacji. Mimo presji każda z ekip jest gotowa pomóc innym w przygotowaniach.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze

~Ekho
1353026580
These are probably some type of balolons probably home-made. Some people probably get a kick out of creating ufo's and watching it on the news. It would be easy to determine that these are some type of balloon by looking up weather reports showing wind direction and speed at time date of video. Of course no one comes forward with that info because then it would not be mysterious .
6A-5B-39-16

Combat 56 u terytorialsów
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Smak służby
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Czas na polskie Borsuki
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Orka na kursie
Wojskowa łączność w Kosmosie
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Najdłuższa noc
Komplet medali wojskowych na ringu
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Zawiszacy przywitali Borsuki
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Militarne Schengen
Satelita MikroSAR nadaje
Sportowcy podsumowali 2025 rok
Gdy ucichnie artyleria
Borsuki jadą do wojska!
Polski „Wiking” dla Danii
W krainie Świętego Mikołaja
Niebo pod osłoną
Nie panikuj. Działaj. Bądź w gotowości
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Nowe zdolności sił zbrojnych
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Pływacy i panczeniści w świetnej formie
Dzień wart stu lat
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Mundurowi z benefitami
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Przygotowani znaczy bezpieczni
Don’t Get Hacked
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Obywatele chcą być wGotowości
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Najlepsze projekty dronów nagrodzone przez MON
Zawiszacy przywitali pierwsze Borsuki
Holenderska misja na polskim niebie
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Plan na WAM
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Szwedzi w pętli
Pancerniacy jadą na misję
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Szef MON-u podsumował rok działania ustawy o obronie cywilnej
Polskie MIG-i dla Ukrainy?
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Cel: zniszczyć infrastrukturę wroga w górskim terenie
Pierwsze spojrzenie z polskiego satelity
Wojsko ma swojego satelitę!
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Artylerzyści mają moc!
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Nowe zasady dla kobiet w armii
Medyczna odsłona szkoleń wGotowości

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO