moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Siekają i smażą. Za chwilę start!

Piątek. Erfurt. Odliczanie rozpoczęte. Tylko godziny dzielą ekipę wojskowych kucharzy od wielkiego otwarcia XXV Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej.

W kuchni od samego rana gwar. Na parę godzin przed oficjalnym rozpoczęciem olimpiady nasza ekipa sieka, przypieka i smaży. Jednym słowem, wychodzi z siebie. To ostatni moment na przygotowanie dań, które za parę godzin będą oceniali sędziowie. Jury liczy 76 członków i są to najlepsi kucharze z całego świata. Będą sprawdzać nie tylko smak, ale także precyzję wykonania i wygląd potraw.

Kucharze muszą się spieszyć, bo do wieczora wszystkie dania muszą być gotowe. Wtedy będzie można zacząć żelowanie, czyli konserwowanie potraw, które jutro znajdą się na olimpijskim stole. Dziś kucharze nie pójdą wcześnie spać. Całą noc będą pracować nad ostatecznym wyglądem potraw.

Po skończeniu pracy w kuchni pojadą do messy, gdzie w ciągu kilku godzin muszą zainstalować stół, dekoracje i oświetlenie. Mają czas do 7 rano, bo zgodnie z regulaminem po tej godzinie żadna z osób nie może już znajdować się przy stole. Olimpijskie „być albo nie być” rozstrzygnie się w momencie, w którym wytypowana osoba z zespołu zaprezentuje przygotowane dania. To odpowiedzialne zadanie przyjął na siebie trener naszych kucharzy Tomek Welter.

Na stanowisku obok nas swoje potrawy przygotowują dwie drużyny: z Kanady i Japonii. Na początku zawodów odwiedzili nas kucharze spod znaku klonowego liścia. I choć wszyscy chcą wygrać, na próżno szukać tu zaciętej rywalizacji. Mimo presji każda z ekip jest gotowa pomóc innym w przygotowaniach.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze

~Ekho
1353026580
These are probably some type of balolons probably home-made. Some people probably get a kick out of creating ufo's and watching it on the news. It would be easy to determine that these are some type of balloon by looking up weather reports showing wind direction and speed at time date of video. Of course no one comes forward with that info because then it would not be mysterious .
6A-5B-39-16

Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Odpalili K9 Thunder
Marynarz uratował turystkę w Tatrach
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Sandacz na granicy, czyli nowa odsłona ryby po grecku
Kto zostanie Asem Sportu?
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Snowboardzistka i pływacy na medal
Piątka z czwartego wozu
Sojusznicza obrona
Prezydent złożył życzenia żołnierzom
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Bokserzy walczyli o prymat w kraju
Dzień wart stu lat
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Prezydent Zełenski spotkał się z premierem Tuskiem
Plan na WAM
Cyberwiedza to ich wkład w obronność
Polski Rosomak dalej w produkcji
Mundurowi z benefitami
Panczeniści na podium w Hamar
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Paczka dla bohatera już w drodze!
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Gladiusy w Bursztynowej Dywizji
Ciepły dom dla bohaterki od żołnierzy WOT z Małopolski
Medalowe żniwa pływaków CWZS-u
Niebo pod osłoną
Prezydenci Polski i Ukrainy spotkali się w Warszawie
Bałtycki sojusz z Orką w tle
Dziękujemy za waszą świąteczną służbę
Pancerniacy jadą na misję
The Taste of Military Service
Niebawem dostawy karabinków Grot A3
„Burza” nabiera kształtów
„Poradnik Bezpieczeństwa” już w drodze
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Wojsko ma swojego satelitę!
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Gdy ucichnie artyleria
MON przejmuje Hutę Częstochowa
Wojsko z nowym programem rozwoju
Koniec bezkarności floty cieni?
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Gala Boksu na Bemowie
Misja na rzecz zdrowia
„Bezpieczny Bałtyk” czeka na podpis prezydenta
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
Noc na „pasku”
Combat 56 u terytorialsów
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Pilot z MasterChefa gotuje: karpatka i boeuf bourguignon
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Przygotowani na każdy scenariusz
Pakiet umów na dostawy dla polskiego wojska
Przełomowy czas dla WZL-2
Historyczna „Wisła”
W hołdzie poległym
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Grupa WB i Łukasiewicz łączą siły
Najdłuższa noc

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO