moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Siekają i smażą. Za chwilę start!

Piątek. Erfurt. Odliczanie rozpoczęte. Tylko godziny dzielą ekipę wojskowych kucharzy od wielkiego otwarcia XXV Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej.

W kuchni od samego rana gwar. Na parę godzin przed oficjalnym rozpoczęciem olimpiady nasza ekipa sieka, przypieka i smaży. Jednym słowem, wychodzi z siebie. To ostatni moment na przygotowanie dań, które za parę godzin będą oceniali sędziowie. Jury liczy 76 członków i są to najlepsi kucharze z całego świata. Będą sprawdzać nie tylko smak, ale także precyzję wykonania i wygląd potraw.

Kucharze muszą się spieszyć, bo do wieczora wszystkie dania muszą być gotowe. Wtedy będzie można zacząć żelowanie, czyli konserwowanie potraw, które jutro znajdą się na olimpijskim stole. Dziś kucharze nie pójdą wcześnie spać. Całą noc będą pracować nad ostatecznym wyglądem potraw.

Po skończeniu pracy w kuchni pojadą do messy, gdzie w ciągu kilku godzin muszą zainstalować stół, dekoracje i oświetlenie. Mają czas do 7 rano, bo zgodnie z regulaminem po tej godzinie żadna z osób nie może już znajdować się przy stole. Olimpijskie „być albo nie być” rozstrzygnie się w momencie, w którym wytypowana osoba z zespołu zaprezentuje przygotowane dania. To odpowiedzialne zadanie przyjął na siebie trener naszych kucharzy Tomek Welter.

Na stanowisku obok nas swoje potrawy przygotowują dwie drużyny: z Kanady i Japonii. Na początku zawodów odwiedzili nas kucharze spod znaku klonowego liścia. I choć wszyscy chcą wygrać, na próżno szukać tu zaciętej rywalizacji. Mimo presji każda z ekip jest gotowa pomóc innym w przygotowaniach.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze

~Ekho
1353026580
These are probably some type of balolons probably home-made. Some people probably get a kick out of creating ufo's and watching it on the news. It would be easy to determine that these are some type of balloon by looking up weather reports showing wind direction and speed at time date of video. Of course no one comes forward with that info because then it would not be mysterious .
6A-5B-39-16

Inwestycja w bezpieczeństwo
Nieznana strona Grobu Nieznanego Żołnierza w Warszawie
Weterani odzyskują równowagę po trudnych doświadczeniach
Kawaleria pancerna spod znaku 11
Pomnik nieznanych bohaterów
Polski K2 przyjedzie z Gliwic
Polski „Wiking” dla Danii
Edukacja z bezpieczeństwa
Ustawa schronowa – nowe obowiązki dla deweloperów
Husarze bliżej Polski
Zapomniany utwór dla nieznanego żołnierza
Starcie pancerniaków
Tomahawki dla Ukrainy? Pentagon mówi „tak”, Trump mówi „nie”
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
Wielkopolscy terytorialsi na szkoleniu zintegrowanym
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Nie tylko dobrze walczyć, lecz także ratować
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Ukraina to największy zagraniczny klient polskiej zbrojeniówki
Terytorialsi najlepsi na trasach crossu
Marynarze podjęli wyzwanie
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
W Brukseli o bezpieczeństwie wschodniej flanki i Bałtyku
Sportowcy na poligonie
Niespokojny poranek pilotów
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Sukces Polaka w biegu z marines
Mity i manipulacje
Operacja NATO u brzegów Estonii
Trump ogłasza powrót do prób nuklearnych
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
„Road Runner” w Libanie
Więcej Apache’ów w Inowrocławiu
MID w nowej odsłonie
Kircholm 1605
Wellington „Zosia” znad Bremy
Brytyjczycy na wschodniej straży
Redakcja „Polski Zbrojnej” w szkole przetrwania
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Pamięć łączy pokolenia
Nowe zasady dla kobiet w armii
Nowe sanitarki dla wojskowych medyków
Sto lat Grobu Nieznanego Żołnierza
Grób Nieznanego Żołnierza – drogowskaz i zwierciadło
Abolicja dla ochotników
Pięściarska uczta w Suwałkach
Standardy NATO w Siedlcach
Koniec dzieciństwa
Żołnierze na trzecim stopniu podium
MiG-i-29 znów przechwyciły rosyjski samolot
Zasiać strach w szeregach wroga
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Pancerniacy na „Lamparcie ‘25”
Poszukiwania szczątków rosyjskich dronów wstrzymane
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO