moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Zaspokoili apetyt na medal

Polska reprezentacja kucharzy wojskowych wywalczyła trzecie miejsce na XXV Olimpiadzie Kulinarnej, która co cztery lata odbywa się w niemieckim Erfurcie. W naszym medalowym menu znalazły się m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i czekoladowy mus.

Mistrzowie i mistrzynie sztuki kulinarnej ze wszystkich rodzajów Sił Zbrojnych ukończyli właśnie kulinarny maraton. Walczyli o medale w dwóch kategoriach – kuchni zimnej i gorącej. Żołnierze gotujący pod patronatem szefa Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych po raz kolejny nas nie zawiedli i z Erfurtu przyjadą z medalami na piersi.

Kucharze w mundurach od piątku przygotowywali się do serwowania potraw w kategorii dań podawanych na zimno. Prace trwały do późnych godzin nocnych, tak by w sobotę rano zaprezentować jury i gościom mistrzostw dekorację stołu nawiązującą do tradycyjnej polskiej jesieni. Stół prezentował się imponująco. Na dwunastu metrach kwadratowych ułożono mech i runo leśne, na których doskonale prezentowały się konkursowe dania. Menu w tej kategorii obejmowało siedem zestawów. W sześciu zestawach zaprezentowano po trzy dania, w jednym – pięć potraw. W tej kategorii oceniane były – prócz smaku – umiejętności wykonywania i aranżowania przystawek, dań głównych i deserów.

W trakcie konkursu zarówno w kategorii kuchni zimnej, jak i później w kuchni gorącej towarzyszyła nam wojskowa reprezentacja Szwajcarii – wielokrotnych złotych medalistów kulinarnej olimpiady. Ale i przy takich mistrzach nie mieliśmy się czego wstydzić. Umiejętnościami i wyglądem potraw nie ustępowaliśmy najlepszym. Szwajcarzy zaprezentowali tradycyjną kuchnię narodową w nowoczesnych aranżacjach. Na szwajcarskim stole znajdowały się również dania rodem z pola bitwy umieszczone w wojskowych menażkach.

Następnego dnia wojskowe reprezentacje spotkały się, by rywalizować w kategorii dań gorących. O czwartej rano drużyny stawiły się zwarte i gotowe do całodniowego gotowania. Sześcioosobowe składy pracowały już pełną parą nad trzema daniami – przystawką, daniem głównym i deserem. Olimpijski zestaw gorący otwierał diabeł morski serwowany z ryżem basmati w asyście wędzonych papryczek. Danie główne stanowiły polędwiczki wieprzowe w ziołowej otulinie, serwowane z purée dyniowym. Na deser nasi mistrzowie podali marmurowe babeczki z herbatą matcha w towarzystwie czekoladowego musu.

Kategoria gorąca to zmagania iście restauracyjne. Na parę godzin messa w Erfurcie zamieniła się w ogromną restaurację dla setek gości. Przez cały dzień można było kupić zestawy wojskowych drużyn. Warto wspomnieć, że liczba wykupionych dań również wpływała na końcową ocenę jurorów. Dlatego, gdy po godzinach przygotowań kucharze w końcu dotarli do wydawki, czyli miejsca, gdzie kelner odbiera zamówione dania, liczba spływających zamówień mile nas zaskoczyła.  Mimo iż na co dzień nasi mistrzowie nie pracują w restauracjach i rzadko mają okazję gotować w sytuacji, gdy setki odwiedzających gości patrzą im na ręce, nerwy trzymali na wodzy. Przez cały dzień pracy ekipie towarzyszyli jurorzy, którzy czujnym okiem obserwowali ich zmagania.

Po wydaniu ostatniego zamówienia na twarzach mistrzów smaku już nie było widać zmęczenia i napięcia tylko radość i ulgę, że już po wszystkim.

Nasi wojskowi kucharze spisali się znakomicie. W przygotowania do olimpiady włożyli mnóstwo serca i pracy. W tym miejscu nie można również zapomnieć o szczególnej osobie w polskim teamie – o koordynatorze treningów i samego wyjazdu płk. Grzegorzu Banaku z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Jest czego gratulować – pierwszy raz na olimpiadzie i taki ogromny sukces.

Justyna Kędra

autor zdjęć: Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Przygotowani znaczy bezpieczni
Wojskowa łączność w Kosmosie
Trzy „Duchy" na Bałtyk
Najdłuższa noc
Po co wojsku satelity?
Razem na ratunek
BWP made in Poland. Czy będzie towarem eksportowym?
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
W krainie Świętego Mikołaja
Zwrot na Bałtyk
Pancerniacy jadą na misję
Zmierzyli się z własnymi słabościami
Koreańskie stypendia i nowy sprzęt dla AWL-u
Polski „Wiking” dla Danii
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Gdy ucichnie artyleria
Nitro-Chem stawia na budowanie mocy
PKO Bank Polski z ofertą specjalną dla służb mundurowych
Żołnierze zawodowi zasilają szeregi armii
Poselskie pytania o „OPW z dronem”
Czwarta dostawa Abramsów
Medyczna odsłona szkoleń wGotowości
Niebo pod osłoną
Don’t Get Hacked
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Sportowcy podsumowali 2025 rok
Współpraca na rzecz bezpieczeństwa energetycznego
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Wojsko przetestuje nowe technologie
Z Su-22 dronów nie będzie
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Polska niesie ogromną odpowiedzialność
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Żołnierze z „armii mistrzów” czekają na głosy
Czas na polskie Borsuki
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Czy Strykery trafią do Wojska Polskiego?
Nowe zasady dla kobiet w armii
Bóg wojny wyłonił najlepszych artylerzystów
Nowe zdolności sił zbrojnych
Plan na WAM
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Najlepsi w XXII Maratonie Komandosa
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Szwedzi w pętli
Dzień wart stu lat
Wojsko ma swojego satelitę!
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Nadchodzi era Borsuka
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Komplet medali wojskowych na ringu
Artylerzyści mają moc!
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Uczelnie łączą siły
Mundurowi z benefitami
Ograniczenia lotów na wschodzie Polski
Borsuki jadą do wojska!
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Rządy Polski i Niemiec wyznaczają kierunki współpracy
Szeremeta niepokonana na ringu w Budapeszcie
Holenderska misja na polskim niebie
Kapral Bartnik mistrzem świata
Militarne Schengen
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO