moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojsko od kuchni

Ile kilogramów karpia trzeba upiec, aby nakarmić batalion wojska? Kto lepi pierogi na żołnierską wigilię? Odpowiedzi na te pytania poznaliśmy w kuchni 10 Brygady Logistycznej w Opolu. Przy okazji podpatrzyliśmy, jak w jednostce przygotowywane są świąteczne potrawy. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Wojsko od kuchni”.

 Film: Magdalena Miernicka, Michał Niwicz, Jarosław Wiśniewski

Zupa grzybowa, pierogi, a także królowe świątecznych stołów – ryby. To niektóre potrawy, które przygotowaliśmy wspólnie z żołnierzami 10 Brygady Logistycznej. Wojskowi kucharze nie tylko podzielili się z nami przepisami, z których korzystają, przygotowując świąteczne posiłki, ale zdradzili też sekrety swego fachu. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się co zrobić, aby ciasto do pierogów było miękkie, jak kroić cebulę, aby nie uronić ani jednej łzy oraz jak wyglądają przygotowania świątecznej kolacji dla kilkuset osób – ten cykl jest dla was.

Bohaterem pierwszego odcinka jest st. chor. sztab. Wojciech Fudali, kierownik stołówki 10 Brygady Logistycznej, który zaprezentuje, jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami oraz opowie o magii świąt Bożego Narodzenia w Afganistanie.

Kolejnych przepisów szukajcie na naszym profilu na Facebooku. Jeśli skorzystacie z któregoś z nich – koniecznie dajcie nam znać! Zróbcie zdjęcie potrawy, którą przygotujecie, i zamieście ją w mediach społecznościowych. Nie zapomnijcie oznaczyć posta hasztagami #ŚwiętaPZ i #WojskoOdKuchni. Smacznego!

Kapusta z grochem i grzybami – przepis na 4 porcje

Składniki:
1/2 kg kapusty kwaszonej
3–4 suszone grzybki
szklanka grochu
sól i pieprz
majeranek

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
2. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzić. Wywar zachować.
3. Kapustę posiekać, dodać pokrojone grzybki, podsmażyć.
4. Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć je ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podgotować, dodać wywar z grzybów. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z zeszkloną na masełku cebulą i świeżym pieczywem.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Jarosław Wiśniewski

dodaj komentarz

komentarze


Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
 
Ocalały z transportu do Katynia
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Szarża „Dragona”
Wojna w świętym mieście, część druga
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
V Korpus z nowym dowódcą
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Front przy biurku
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Barwy walki
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Strażacy ruszają do akcji
Wojna w świętym mieście, epilog
Wieczna pamięć ofiarom zbrodni katyńskiej!
Odstraszanie i obrona
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Mundury w linii... produkcyjnej
Kadisz za bohaterów
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Prawda o zbrodni katyńskiej
WIM: nowoczesna klinika ginekologii otwarta
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
25 lat w NATO – serwis specjalny
Na straży wschodniej flanki NATO
Potężny atak rakietowy na Ukrainę
Sandhurst: końcowe odliczanie
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Marcin Gortat z wizytą u sojuszników
Kolejne FlyEle dla wojska
Przygotowania czas zacząć
Wojna w Ukrainie oczami medyków
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
NATO on Northern Track
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Ramię w ramię z aliantami
Rozpoznać, strzelić, zniknąć
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Zmiany w dodatkach stażowych
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Zachować właściwą kolejność działań
Rakiety dla Jastrzębi
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Szpej na miarę potrzeb
Głos z katyńskich mogił
Zbrodnia made in ZSRS
Charge of Dragon
NATO na północnym szlaku
Bezpieczeństwo ważniejsze dla młodych niż rozrywka
Święto stołecznego garnizonu
Sprawa katyńska à la española
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
SOR w Legionowie
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Optyka dla żołnierzy

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO