moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojsko od kuchni

Ile kilogramów karpia trzeba upiec, aby nakarmić batalion wojska? Kto lepi pierogi na żołnierską wigilię? Odpowiedzi na te pytania poznaliśmy w kuchni 10 Brygady Logistycznej w Opolu. Przy okazji podpatrzyliśmy, jak w jednostce przygotowywane są świąteczne potrawy. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Wojsko od kuchni”.

 Film: Magdalena Miernicka, Michał Niwicz, Jarosław Wiśniewski

Zupa grzybowa, pierogi, a także królowe świątecznych stołów – ryby. To niektóre potrawy, które przygotowaliśmy wspólnie z żołnierzami 10 Brygady Logistycznej. Wojskowi kucharze nie tylko podzielili się z nami przepisami, z których korzystają, przygotowując świąteczne posiłki, ale zdradzili też sekrety swego fachu. Jeśli zatem chcecie dowiedzieć się co zrobić, aby ciasto do pierogów było miękkie, jak kroić cebulę, aby nie uronić ani jednej łzy oraz jak wyglądają przygotowania świątecznej kolacji dla kilkuset osób – ten cykl jest dla was.

Bohaterem pierwszego odcinka jest st. chor. sztab. Wojciech Fudali, kierownik stołówki 10 Brygady Logistycznej, który zaprezentuje, jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami oraz opowie o magii świąt Bożego Narodzenia w Afganistanie.

Kolejnych przepisów szukajcie na naszym profilu na Facebooku. Jeśli skorzystacie z któregoś z nich – koniecznie dajcie nam znać! Zróbcie zdjęcie potrawy, którą przygotujecie, i zamieście ją w mediach społecznościowych. Nie zapomnijcie oznaczyć posta hasztagami #ŚwiętaPZ i #WojskoOdKuchni. Smacznego!

Kapusta z grochem i grzybami – przepis na 4 porcje

Składniki:
1/2 kg kapusty kwaszonej
3–4 suszone grzybki
szklanka grochu
sól i pieprz
majeranek

Przygotowanie:
1. Groch namoczyć na noc, po czym ugotować go w tej samej wodzie z dodatkiem soli.
2. Umyte i namoczone wcześniej grzyby zagotować, odcedzić. Wywar zachować.
3. Kapustę posiekać, dodać pokrojone grzybki, podsmażyć.
4. Gdy kapusta i groch będą miękkie, połączyć je ze sobą, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podgotować, dodać wywar z grzybów. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z zeszkloną na masełku cebulą i świeżym pieczywem.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Jarosław Wiśniewski

dodaj komentarz

komentarze


Policja ze wsparciem wojskowego Bayraktara
 
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Zbrodnia we wsi, której już nie ma
Szczyt w Hadze zakończony, co dalej?
Pociski do FA-50 i nowe Rosomaki
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Wypadek Rosomaka
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Strażnicy polskiego nieba
GROM’s DNA
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Kajakami po medale
Gen. Szkutnik o planach 18 Dywizji
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Podróż w ciemność
Ratownik w akcji
Bałtyk – wciąż bezpieczny czy już nie?
Marynarka świętuje i zaprasza na okręty
Szczyt NATO nie tylko o wydatkach na obronność
Flyer, zdobywca przestworzy
Planowano zamach na Zełenskiego
Inwestycja w żołnierzy
Specjalsi pod nowym dowództwem
Terytorialsi z Dolnego Śląska najlepiej wysportowani
Wyższe stawki dla niezawodowych
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
Więcej na obronność, silniejsze NATO
Rakiety dla polskich FA-50
Świat F-35
The Power of Infrastructure
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Polki wicemistrzyniami Europy w szabli
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Pionierski dron
Podejrzane manewry na Bałtyku
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
NATO przechodzi do działania
Śmierć gorsza niż wszystkie
Polska z dodatkowym wsparciem sojuszników
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Nowa dostawa Homarów-K
Dzień, który zmienił bieg wojny
Ewakuacja Polaków z Izraela
Na Dolnym Śląsku „Wakacje z WOT” coraz popularniejsze
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Polacy bezkonkurencyjni w górskich zmaganiach we Włoszech
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Policjanci w koszarach WOT
Wybierz Wydarzenie Historyczne Roku
K2. Azjatycka pantera
Święto sportów walki w Warendorfie
Pierwsze oficerskie gwiazdki

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO