moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Grochowa raz!

Logistyka nie jest wszystkim, ale bez niej wszystko jest niczym. To, że znane wojskowe powiedzenie nie jest wyssane z palca, widać szczególnie podczas ćwiczeń wojskowych. Nie inaczej jest podczas manewrów „Defender Europe 20”. O to, aby żołnierze mieli co jeść, gdzie spać, a ich sprzęt był sprawny, dbają między innymi logistycy z 12 Brygady Zmechanizowanej.

W manewry „Defender Europe 20 Plus”, które odbywają się na drawskim poligonie jest zaangażowanych 4 tys. przedstawicieli amerykańskich sił zbrojnych i 2 tys. Polaków. Dominuje 12 Brygada Zmechanizowana. O to, aby tysiące żołnierzy miały co jeść i gdzie spać, dba batalion logistyczny. To właśnie ten pododdział zorganizował na poligonie polowy punkt żywieniowy. Przez całą dobę 18 kucharzy, 20 osób obsługi i kilku kierowców pojazdów specjalistycznych zapewniają ćwiczącym żołnierzom posiłki.

Praca w kuchni trwa niemal przez całą dobę. – Śniadanie jest wydawane żołnierzom między 5.30 a 7.00 rano. Aby było to możliwe, kuchnia musi rozpocząć pracę dużo wcześniej, niekiedy nawet o drugiej, trzeciej w nocy – mówi st. chor. sztab. Leszek Chudziński, dowódca polowego punktu żywnościowego. – Kiedy żołnierze jedzą śniadanie, w naszej kuchni rozpoczynają się już przygotowania do obiadu, a kiedy jedzą obiad, szykujemy się do kolacji – dodaje.

 

To co jedzą żołnierze, nie jest przypadkowe. Wszystkie posiłki są zaplanowane dużo wcześniej, by były odpowiednio zbilansowane, a także miały określoną kaloryczność. Do przygotowywania posiłków żołnierze korzystają z kilku kuchni polowych. Na potrzeby jednego obiadu muszą na przykład przygotować 1200 kotletów mielonych. Za samo ich lepienie odpowiada pięć osób. Wszystkie uwijają się jak w ukropie. Kiedy jedna osoba porcjuje mięso, druga je formuje. – Ten etap przygotowań trwa mniej więcej godzinę, a przecież mięso trzeba wcześniej zmielić, a potem usmażyć – mówi st. chor. sztab. Chudziński. Ilości, które wojsko wykorzystuje podczas działań na poligonie są imponujące. Do przygotowania zup czy surówek żołnierze zużywają 500-600 kg warzyw dziennie.

A jakie potrawy najbardziej lubią żołnierze? Tu nie ma zaskoczenia, największym powodzeniem cały czas cieszy się… wojskowa grochówka. – Zupa grochowa przygotowana na poligonie nigdy nie smakuje tak jak ta, którą robimy w domu. Kiedy pojawia się w naszym menu, kolejka po dokładkę jest długa – mówi kpr. Mateusz Rojewski, kierownik kuchni.


Film: Paweł Sobkowicz / polska-zbrojna.pl

Jak są czyszczone naczynia? Po każdym posiłku trafiają do specjalnego kontenera, w którym są myte. Jest on wyposażony w dozownik do środków chemicznych, bojlery ciepłej wody, a także w zbiornik ociekowy na zużytą wodę. Dzięki temu ścieki nie spływają do podłoża, a są transportowane i utylizowane w oczyszczalni. – Dbamy o środowisko – mówi st. chor. sztab. Chudziński.

Na poligonie stanęła także pralnia polowa. Dzięki temu każdy żołnierz może w trakcie ćwiczeń wyprać mundur lub bieliznę. Aby to zrobić, należy wcześniej zgłosić się do obsługi pralni, która zanotuje, co każdy żołnierz oddaje do czyszczenia, potem waży i pakuje odzież do specjalnego worka. Następnie takie pakunki lądują w bębnach pralek. – Mamy do dyspozycji dwa bębny, każdy o ładowności 20 kg. Jedna tura prania trwa mniej więcej 1,5 godziny – mówi st. szer. Daniel Rejnicz z obsługi pralni. Wyprana odzież trafia do suszarek, a następnie do miejsca tzw. „zabiegów wykończeniowych”, gdzie jest składana i magazynowana, dopóki nie odbiorą jej właściciele. Starszy szeregowy zdradza także, że żołnierze mogą korzystać z pralni bez ograniczeń. Dziennie w kolejce przed kontenerem ustawia się mniej więcej 100–130 osób. – Od początku ćwiczeń wypraliśmy już 2,3 t prania – mówi.

Oczywiście żołnierze na poligonie muszą przede wszystkim prowadzić działania bojowe. Aby było to możliwe, ich sprzęt musi być sprawny, a pojazdy zatankowane. Dlatego w miejscu zgrupowania, raz lub dwa razy dziennie, w zależności od intensywności ćwiczeń, melduje się cysterna CD-10 na pojazdach Jelcz 662. Następnie w punkcie przeładunku materiałów pędnych i smarów jej zawartość jest przeładowywana do mniejszych cystern CD-5 na samochodach Star 266. – Oczywiście cały proces odbywa się z zachowaniem wszelkich środków bezpieczeństwa, żołnierze mają przygotowane do użycia gaśnice, uziemienia, przy pojazdach są też zamontowane specjalne wanienki, aby w razie wycieku paliwa, nie przedostało się ono w teren i nie doszło do skażenia środowiska – podkreśla st. chor. sztab. Chudziński. Potem pojazd rusza na poligon, aby dostarczyć paliwo żołnierzom. Jest ono wykorzystywane zarówno do tankowania pojazdów, jak i do znajdujących się w terenie agregatów.

Magdalena Miernicka

autor zdjęć: Michał Niwicz

dodaj komentarz

komentarze

~piter
1592890560
Pragnę podzielić sie spostrzeżeniami z przeglądu art. "Grochowa raz!" a zwłaszcza filmu "Logistyka na Defenderze". Film ogólnie fajny, ciekawie przedstawiający pracę za zapleczu działań bojowych. Ale wydaje mi się, że praca ta została zorganizowana w sposób mało fachowy, gdyż wg. mnie, przedstawia on kilka istotnych błędów dotyczących higieny i bhp w stołówce, np.: 1. nie jest zachowany zalecany dystans pomiedzy konsumentami w czasie konsumpcji (20 sek.); 2. krojenie wędliny odbywa się bez użycia dociskacza (22 sek) i z zegarkiem na ręce (23 sek); 3. archaiczny, ręczny system transportu surowca z magazynu na kuchnie (52 sek.); 4. mycie i płukanie sprzętu kuchennego i opakowań prze obsługe bez fartucha ochronnego i nakrycia głowy orraz opieranie ich na podłodze (54 i 57 sek). Szkoda, że taki niefachowy obraz poszedł w Świat. Jeśli obraz jest "pod kamere" to jak higiena i bhp wyglądaja na co dzień?
F7-68-C5-A8

Kto zostanie Asem Sportu?
„Poradnik Bezpieczeństwa” już w drodze
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Niebawem dostawy karabinków Grot A3
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Sandacz na granicy, czyli nowa odsłona ryby po grecku
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
„Bezpieczny Bałtyk” czeka na podpis prezydenta
Combat 56 u terytorialsów
W hołdzie poległym
Wojsko ma swojego satelitę!
Gala Boksu na Bemowie
Pakiet umów na dostawy dla polskiego wojska
Przygotowani na każdy scenariusz
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Medalowe żniwa pływaków CWZS-u
Bałtycki sojusz z Orką w tle
Dzień wart stu lat
Snowboardzistka i pływacy na medal
Bokserzy walczyli o prymat w kraju
Koniec bezkarności floty cieni?
„Burza” nabiera kształtów
Panczeniści na podium w Hamar
Sojusznicza obrona
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Historyczna „Wisła”
Odpalili K9 Thunder
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
MON przejmuje Hutę Częstochowa
Ciepły dom dla bohaterki od żołnierzy WOT z Małopolski
Niebo pod osłoną
Przełomowy czas dla WZL-2
Pilot z MasterChefa gotuje: karpatka i boeuf bourguignon
Gdy ucichnie artyleria
Paczka dla bohatera już w drodze!
Prezydent złożył życzenia żołnierzom
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Grupa WB i Łukasiewicz łączą siły
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
Plan na WAM
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Dziękujemy za waszą świąteczną służbę
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Piątka z czwartego wozu
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Cyberwiedza to ich wkład w obronność
Polski Rosomak dalej w produkcji
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
The Taste of Military Service
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Pancerniacy jadą na misję
Najdłuższa noc
Wojsko z nowym programem rozwoju
Gladiusy w Bursztynowej Dywizji
Mundurowi z benefitami
Prezydent Zełenski spotkał się z premierem Tuskiem
Prezydenci Polski i Ukrainy spotkali się w Warszawie
Noc na „pasku”

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO