moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poligon od kuchni

Jeśli ktoś twierdzi że organizacja wyżywienia żołnierzy podczas szkolenia poligonowego nie wymaga większej pracy i wysiłku, powinien bliżej zapoznać się z harmonogramem czynności, jakie muszą ze sobą współgrać i w których zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób, aby wojsko dostało na czas posiłek, który im się obligatoryjnie należy.


Podczas gdy pododdziały jeszcze śpią, życie na stołówce budzi się już od 3:30 rano, kiedy to pierwsze odpowiedzialne osoby pojawiają się, aby kuchnie polowe opalane olejem napędowym oraz drewnem rozpoczęły pracę.

16 kucharzy oraz 31 żołnierzy obsługi to grupa osób dowodzona przez kierownika polowego punktu żywienia sierż. Krzysztofa Suchockiego, która odpowiada za codzienne wyżywienie niemal 700 żołnierzy 2 Brygady Zmechanizowanej.

Jadłospis na każdy kolejny dzień opracowuje kancelaria żywnościowa 16 Wojskowego Oddziału Gospodarczego. Oni również zabezpieczają dla nas produkty, zaś my swoimi siłami przywozimy je na miejsce, a następnie magazynujemy, aby wykorzystać następnego dnia – informuje sierż. Krzysztof Suchocki.

Ilości produktów, jakie są niezbędne do dziennego wyżywienia całego stanu osobowego brygady potrafią rozbudzić wyobraźnię. Ponad 1300 bułek, 650 bochenków chleba, 700 litrów zupy, dziesiątki kilogramów mięsa, wędlin i warzyw, to cyfry które muszą robić wrażenie i jednocześnie budzić szacunek dla tych, którzy są odpowiedzialni za ich właściwe przetworzenie w wersję finalną, którą żołnierze widzą dopiero na swoich talerzach.

Ciepłe, punktualne i smaczne posiłki to jednak nie wszystko. Dzienna racja kalorii dla żołnierza wynosi prawie 4900 kalorii, co jest konsekwencją ogromnego wysiłku jaki jest wkładany w realizację codziennych, zintensyfikowanych przedsięwzięć szkoleniowych.

Prace na stołówce kończymy około godziny 23, co sprawia, że funkcjonujemy niemal 24 godziny na dobę, dlatego istotnym jest ustalenie odpowiedniej rotacji aby na drugi dzień wszyscy byli gotowi do ciężkiej pracy  podsumował sierżant Suchocki.

Polowy punkt żywienia będzie funkcjonował do 12 grudnia, kiedy to pododdziały 2 Brygady Zmechanizowanej po zakończonym szkoleniu poligonowym powrócą do Złocieńca.

Tekst: porucznik Sebastian Stawiński

red. PZ

autor zdjęć: porucznik Sebastian Stawiński

dodaj komentarz

komentarze


Daglezje poszukiwane
 
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
Husarz na straży nieba
Tragiczne zdarzenie na służbie
NATO on Northern Track
Prezydent chce wzmocnienia odporności państwa
Priorytety polityki zagranicznej Polski w 2024 roku
Pytania o europejską tarczę
W obronie wschodniej flanki NATO
Wyrusz szlakiem na Monte Cassino
Zmiany w dodatkach stażowych
W Italii, za wolność waszą i naszą
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Pierwsi na oceanie
Święto biało-czerwonej w Brzesku z Wojskiem Polskim
Wiceszef MON-u: w resorcie dochodziło do nieprawidłowości
Ameryka daje wsparcie
Awanse na Trzeciego Maja
Weterani pod wszechstronną opieką
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
Barwy Ojczyzny
Pilecki ucieka z Auschwitz
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Ta broń przebija obronę przeciwlotniczą
Bohater września ’39 spełnia marzenia
„Steadfast Defender ’24”. Kolejne uderzenie
Wytropić zagrożenie
Święto stołecznego garnizonu
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
NATO na północnym szlaku
Akcja „Bielany”, czyli Junkersy w ogniu
Polsko-australijskie rozmowy o bezpieczeństwie
25 lat w NATO – serwis specjalny
Weterani pokazują współczesny wymiar patriotyzmu
Flaga, flaga państwowa, barwy narodowe – biało-czerwony przewodnik
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Gunner, nie runner
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Telefon zaufania dla żołnierzy czynny całą dobę
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Biel i czerwień łączy pokolenia
Szybki marsz, trudny odwrót
„Sandhurst” – szczęśliwa trzynastka!
Pływacy i maratończycy na medal
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Trotyl z Bydgoszczy w amerykańskich bombach
Wioślarze i triatlonistka na podium
Jak Ślązacy stali się panami własnego domu
Dumni z munduru
Wojna w świętym mieście, epilog
Posłowie dyskutowali o WOT
Pod skrzydłami Kormoranów
Pierwszy polski F-35 na linii produkcyjnej
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Marynarka pilnuje gospodarczego krwiobiegu
Wypadek na szkoleniu wojsk specjalnych
„Widziałem wolną Polskę. Jechała saniami”
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Wojna w świętym mieście, część trzecia

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO