moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Smaki (nie tylko) na wigilię

Pieczony dorsz z winegretem i kawiorem, ośmiorniczka i galaretka z jabłek – kucharze w wojskowych mundurach rozpoczęli już przygotowania do zawodów kulinarnych w Luksemburgu. Plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP, znalazł jednak czas, by podpowiedzieć czytelnikom „Polski Zbrojnej”, co ugotować na świąteczną ucztę.

Najlepsi kucharze w armii reprezentują Wojsko Polskie podczas konkursów kulinarnych, takich jak Olimpiada Kulinarna w Niemczech czy Puchar Świata w Luksemburgu. Mistrzowie smaku w mundurach mogą się pochwalić kilkoma brązowymi medalami, które przywieźli z Olimpiady Kulinarnej i Kulinarnego Pucharu Świata. Podczas ostatniego startu, na PŚ w Luksemburgu zdobyli wyróżnienie. Do miejsca na podium zabrakło im pół punktu. Żołnierze swój kulinarny talent prezentują przygotowując także posiłki podczas najważniejszych imprez państwowych w kraju i za granicą. W ubiegłym roku gotowali m.in. potrawy na wigilijne spotkanie prezydenta Andrzeja Dudy z żołnierzami. Dania serwowali dla ponad 1700 osób.

– Ten rok dla gastronomii jest szczególny i bardzo trudny. Przez pandemię nie możemy razem gotować i szkolić się. Nie przygotowujemy menu także na żadne wydarzenia państwowe – mówi plut. Piotr Welter, żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych i jednocześnie kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy WP. Podoficer dołączył do reprezentacji 12 lat temu, a od dekady stoi na jej czele. – Z gotowaniem jest jak ze sportem, nie można go odłożyć na później i przeczekać pandemię. By nie wypaść z wprawy, gotujemy indywidualnie, spotykamy się na wirtualnych treningach, wymieniamy się recepturami, wspólnie opracowujemy nowe przepisy – podkreśla.

 

Podoficer zaznacza jednak, że choć na odległość, to reprezentacja kucharzy WP przygotowuje się już do startu w Kulinarnym Pucharze Świata, który w Luksemburgu odbędzie się w 2022 roku. – Podczas tych zawodów rywalizują reprezentacje kilkunastu państw, a poziom jest niezwykle wysoki. Trzeba wiedzieć, jak się tam zaprezentować. Potrawy serwowane w Luksemburgu odbiegają nieco od smaków, które znamy w Polsce – zauważa plut. Welter. Wyjaśnia, że bardziej cenione są smaki wytrawne, a nie słodkie. – Tam mięsa flambiruje się (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go – przyp. red.) koniakami, tymczasem w Polsce do flambirowania najczęściej używa się słodkich win – mówi. Przyznaje jednak, że zachodnich kucharzy urzekły niektóre tradycyjne, polskie potrawy, np. bigos czy pierogi z kapustą i grzybami.

Co będzie specjalnością polskiej reprezentacji podczas Pucharu Świata w 2022 roku? Na razie kucharze zbierają pomysły, analizują receptury i dobierają produkty. Zdradzają tylko, że chcą połączyć regionalne, polskie smaki ze światowymi trendami. – Czekamy na pierwszy wspólny trening. Będziemy przygotowywać ośmiornicę, galaretkę z jabłek, pieczonego dorsza z truflami, ciepłym winegretem i kawiorem – wymienia kapitan reprezentacji.

Natomiast czytelnikom „Polski Zbrojnej” plutonowy Welter radzi, by podczas tegorocznych świąt przypomnieć sobie rodzinne receptury i sięgnąć po klasyczne smaki. Na wigilijnym stole powinien się znaleźć barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami albo zupa grzybowa lub rybna z wielu gatunków ryb morskich i słodkowodnych. Nie może także zabraknąć kapusty z grochem, klusek z makiem, pasztecików z nadzieniem z grzybów leśnych lub pierogów i kompotu z suszonych owoców. Kolejnym daniem może być ryba pieczona, np. karp z pieczarkami lub łosoś w ziołach, a także gołąbki z kapustą i grzybami. – Nie zapominajmy o słodkościach. Na święta przygotujmy rolady makowe, pierniki lub keksy – mówi plut. Welter. Podkreśla także, że każde danie można nieco zmodyfikować serwując nowe dodatki. Zwykły makowiec podany z sosem zyska na oryginalności, a z pewnością będzie pyszny. – Pamiętajmy, że dania będą lepiej smakowały, gdy zostaną podane na ładnej zastawie i trafią na stół przykryty pięknym obrusem – zaznacza.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: szer. Mateusz Buliński, kpt. Piotr Płuciennik

dodaj komentarz

komentarze


Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Norweska broń będzie produkowana w Polsce
Debiut #wGotowości, czyli szlaki przetarte
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Gdy ucichnie artyleria
Okręt skrojony na Bałtyk
Dzień wart stu lat
Formoza – 50 lat morskich komandosów
Polski „Wiking” dla Danii
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Szczyt europejskiej „Piątki” w Berlinie
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Początek „Ratownika”
Plan na WAM
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
The Darker, the Better
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Wojsko Polskie stawia na bezzałogowce
Celne oko, spokój i wytrzymałość – znamy najlepszych strzelców wyborowych wśród terytorialsów
Nowe zasady dla kobiet w armii
„Horyzont” przeciw dywersji
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Bojowe Rosomaki dla podhalańczyków
Niebo pod osłoną
Pancerniacy jadą na misję
Cywile zaskoczyli żołnierzy
AW149 – moc kawalerii powietrznej!
Polska, Litwa – wspólna sprawa
Ogień z Leopardów na Łotwie
Nowe Kraby w Sulechowie
Razem na ratunek
Wojskowy bus do szczęścia
NATO ćwiczy wśród fińskich wysp
Krajowa produkcja amunicji
Kapral Bartnik mistrzem świata
Pewna inwestycja w niepewnych czasach
Pilica w linii
Wojsko na Horyzoncie
Mundurowi z benefitami
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Udany start Peruna
Premier ogłasza podwyższony stopień alarmowy
Militarne Schengen
Polska i Francja na rzecz bezpieczeństwa Europy
Buzdygan dowódcy Żelaznej Dywizji wraca do gry
Nietypowy awans u terytorialsów. Pierwszy taki w kraju
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Komplet medali wojskowych na ringu
Pociski rakietowe dla Husarzy
Akademia Górniczo-Hutnicza w szeregach Cyber Legionu
Obywatele chcą być #wGotowości
Bezzałogowy nurek
Orka po szwedzku
Zwalczyć strach, rozwiać mity
AW149 made in Poland
Żołnierze pomagają w akcji na torach
W krainie Świętego Mikołaja
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Borsuki zadomowiły się na poligonie
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Marynarze podjęli wyzwanie

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO