moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Olimpijskie zmagania wojskowych kucharzy

Mus z szyjek rakowych i grillowana pierś perliczki na sosie z rokitnika, do tego rosół grzybowy z roladką z sandacza, foie gras i chips z buraka oraz polędwica wołowa z kurkami w cieście francuskim, serwowana z selerowym purèe. Między innymi takie dania zapewniły kucharzom Wojska Polskiego czwarte miejsce na 26 Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

– Dla każdego kucharza udział w tych mistrzostwach jest ogromnym wyróżnieniem. Do Erfurtu przyjeżdżają wybitni kuchmistrze z całego świata, szefowie kuchni znanych restauracji, prawdziwi królowie smaku – mówi kpr. Piotr Welter, kapitan reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego. – Staraliśmy się zaprezentować jak najlepiej, udowodnić, że gotowanie jest naszą miłością i wielką pasją – dodaje.

Wojskowi kucharze na olimpiadzie po raz pierwszy wystartowali w konkurencji regionalnej. – W swoich potrawach wykorzystaliśmy produkty z naszego kraju, łączyliśmy smaki w niecodzienny sposób. Nasza prezentacja była na granicy kuchni w stylu fusion – dodaje kapitan polskiej drużyny. Kuchnia fusion to nowatorsko podane kulinarne wariacje, powstające z połączenia tradycyjnych przepisów z dowolnych zakątków świata.


Film: Justyna Kędra/ Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Smaczne treningi

Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych zorganizowało w lutym w Grudziądzu zawody kucharzy wojskowych. Wyłoniono w nich 25 najlepszych żołnierzy i pracowników wojska, którzy mieli reprezentować armię podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Kucharze podczas eliminacji musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną z zakresu przygotowywania i serwowania potraw, lecz także w 50 minut wykonać popisowe danie. – Dowódca generalny rodzajów sił zbrojnych wydał rozkaz, na mocy którego wybrani przez nas ludzie stworzyli reprezentację kucharzy Wojska Polskiego – wyjaśnia mjr Sławomir Kowalewski z Szefostwa Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia SZ. – A od marca reprezentacja rozpoczęła treningi. Kucharze gotowali wspólnie przez cztery dni dwa razy w miesiącu pod kierunkiem specjalisty Bartłomieja Heby z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – dodaje oficer.

Kucharze na początek opracowali konkursowe menu. Musieli przy tym skrupulatnie przestrzegać regulaminu mistrzostw, który określał m.in. rodzaj dań, gramaturę potraw, ich kolor oraz czas na wykonanie. – Pierwsze gotowanie nie wyszło nam najlepiej. Nie udało się nam na przykład uzyskać pożądanego koloru dania, coś kulało też ze smakiem. Wiedzieliśmy, że musimy jeszcze potrenować. Przekonywałem młodych kucharzy, którzy w tym roku dołączyli do reprezentacji, żeby się nie poddawali, bo damy radę, a nasze potrawy będą wykonane z jubilerską precyzją. Nie dawali wiary na początku, ale z czasem wszystko się zmieniło – wspomina kpr. Piotr Welter, który w reprezentacji kucharzy WP jest już od kilku lat.

Walka na noże

Do Erfurtu reprezentacja pojechała w drugiej połowie października. – Ta olimpiada to było wielkie wyzwanie. Dotychczas nasi żołnierze rywalizowali w kuchni w konkurencjach militarnych. Tym razem wystartowali w ogólnodostępnej konkurencji: kuchnia regionalna – mówi mjr Kowalewski. – Podnieśliśmy sobie poprzeczkę bardzo wysoko i stanęliśmy do rywalizacji z najlepszymi kucharzami na świecie – dopowiada kapitan reprezentacji.

Przygotowując konkursowe potrawy, żołnierze korzystali głównie z produktów polskich. Do dyspozycji mieli m.in. ryby i dziczyznę. W ich popisowym menu znalazły się przekąski, tzw. finger food, jak na przykład mus z szyjek rakowych. Do tego przystawki – grillowaną pierś perliczki na sosie z rokitnika. Przygotowali również zupę – rosół grzybowy z roladką z sandacza – oraz foie gras, czyli pasztet z wątróbki, i chips z buraka. Jako danie główne kucharze zaserwowali polędwicę wołową z kurkami w cieście francuskim, podane z selerowym purèe. A na deser przygotowali biszkopt szpinakowy z pianką z białej czekolady. – Jestem bardzo dumny z całego zespołu. Jury wyróżniło nas dwukrotnie. Zostaliśmy docenieni za potrawy i słodkości: ciasto szpinakowe i praliny – mówi kpr. Welter.

Podczas zmagań wojskowa reprezentacja zajęła ostatecznie czwarte miejsce. W swojej konkurencji Polacy ustąpili miejsca jedynie Amerykanom, Niemcom i Szwajcarom. – To co się działo w naszej kuchni przypomina telewizyjne programy o gotowaniu. Były ogromne emocje, nerwy i stres – przyznaje mjr Kowalewski.

Wojskowi kucharze nie składają noży. Będą się teraz przygotowywać do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, który odbędzie się za dwa lata. – Udział wojskowych kucharzy w imprezach o tej randze potwierdza, że nie mamy się czego wstydzić. To doskonała okazja do tego, by udowodnić, że wojskowy kucharz to nie jest otyły mężczyzna mieszający żołnierską grochówkę, jak się powszechnie uważa. Pośród nas są ludzie z pasją i wielkim talentem – podsumowuje kpt. Piotr Welter.

Cztery lata temu, podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, reprezentacja naszej armii startowała w konkurencji militarnej i zdobyła trzecie miejsce, czyli brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy.

Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Justyna Kędra/ WDK IWsp SZ

dodaj komentarz

komentarze


Polski żołnierz pobił w Chinach rekord świata
Grot A3 w drodze do linii
Obowiązek budowy schronów staje się faktem
Wojskowi szachiści z medalem NATO
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Piorun 2 coraz bliżej
Lockheed Martin wspiera polskich weteranów
Klucz do bezpieczeństwa
Awaryjne lądowanie wojskowego śmigłowca
Orlik na Alfę
Zielona lista, czyli decyzja należy do żołnierza
Westerplatte, 1 września 1939. Pamiętamy!
Na otwartym morzu mierzą daleko!
Pilica+ coraz bliżej
Strategiczne partnerstwo Polski i Kanady
Polsko-koreańska spółka będzie produkować rakiety do wyrzutni Homar-K
Beret „na rekinka” lub koguta
Wyczekiwane przyspieszenie
Szef MON-u upamiętnił pierwszych poległych w II wojnie
„Był twarzą sił powietrznych”
Kadeci będą się uczyć obsługi dronów
31 Baza Lotnictwa Taktycznego apeluje do mediów
Startuje „Żelazny obrońca”
Nowelizacja ustawy o obronie z podpisem prezydenta
Premier Tusk: MSPO robi wrażenie
Spotkanie Trump-Nawrocki
Polski udział w produkcji F-16 i F-35
Modernizacja F-16 w polskich zakładach wojskowych
„Naval” o „Zielonej liście” wyposażenia osobistego
Prezydent Nawrocki: Wieluń to symbol cierpienia
Triumf żołnierzy-lekkoatletów
Banki – nowi partnerzy PGZ-etu
Salwa z wysokości
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Loty szkoleniowe na F-16 wstrzymane do odwołania
Tuga – postrach dronów
Małopolscy terytorialsi tym razem walczyli z suszą
StormRider na fali
System Trophy będzie chronił czołgi K2PL
Nasz Hercules
Czarna skrzynka F-16 w rękach śledczych
Skorzystaj z szansy na zostanie oficerem
Niemiecki plan zniszczenia Polski
Wicepremier Kosiniak-Kamysz rozmawia o technologiach nuklearnych
Z najlepszymi na planszy
Akt oskarżenia w sprawie planu „Warta”
Coś dla Huzara, coś dla fregaty
Brytyjczycy żegnają Malbork
Hekatomba na Woli
„Road Runner” w Libanie
Drony w ofensywie
Amerykańsko-rosyjski szczyt na Alasce
Nietypowa premiera targowa
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Premierowe strzelania Spike’ami z Apache’ów
NATO ćwiczy na Bałtyku. Z polskim udziałem
Polska i Szwecja, razem na rzecz bezpieczeństwa
Fantom, który sam się leczy po postrzale
Trenują przed „Zapadem ‘25”
Cena wolności. Powstańcze wspomnienia
Huta Stalowa Wola na MSPO
Nie tylko K9. Koreańska oferta dla WOT-u
Inowrocławscy saperzy z misją na południu
Towarzysze czołgów
Szef Sztabu Generalnego: MSPO przykładem rewolucji dronowej
Duże osiągnięcie polskich skoczków
Premier i szefowa UE na granicy w Krynkach
MON rozpoczyna współpracę z Ligą Obrony Kraju
Nowość Grupy WB na MSPO 2025: robot kroczący
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Nocne ataki na Ukrainę
Detect & Classify: satelity z AI
Nowe radary i ładunki trotylowe dla armii
Świetne występy polskich żołnierzy
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Szczyt przywódców ws. Ukrainy
Śmierć pilota F-16. Trwa badanie przyczyn wypadku
Informacja geoprzestrzenna na współczesnym polu walki
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Najmłodszy w rodzinie
Zwycięska batalia o stolicę
Polskie siły zbrojne stawiają na nowoczesność
Polska chce przyjąć więcej wojsk z USA
Dwie agresje, dwie okupacje
Kikimora o wielu twarzach
Radary, które widzą wszystko
Pancerna pięść
Nowe wcielenie Herona. Tym razem dla batalionu
Wielkie zbrojenia za Odrą

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO