moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Wojskowi kucharze z Polski w światowej czołówce

Żurek na maślance z chrzanowymi kluseczkami, polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto i sosem burgundzkim, gołąbki faszerowane grochem i kiszoną kapustą, sernik z sera koziego z sorbetem z wiśni, buraka i imbiru – to tylko kilka z konkursowych dań, jakie zaprezentowali wojskowi kucharze z Polski podczas Pucharu Świata w Luksemburgu. Polacy zdobyli w tych zawodach brązowy medal!

Kulinarny Puchar Świata Expogast Culinary World Cup 2022 odbył się w Luksemburgu po raz czternasty. To jedne z najważniejszych międzynarodowych zawodów kulinarnych na świecie. Zmagania szefów kuchni w Luksemburgu odbywają się co cztery lata. W 14. edycji konkursu w różnych kategoriach rywalizowało ze sobą blisko 2 tys. najwybitniejszych kucharzy i cukierników z całego świata. W Expogast Culinary World Cup uczestniczyła także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego. Żołnierze wystartowali w kategorii community catering. Konkurencja ta polegała na przygotowaniu lunchu dla 120 osób w formie cateringu.

 

– To bardzo ważne zawody, do których przygotowywaliśmy się od wielu miesięcy. Wspólne treningi ruszyły w lutym. Początkowo spotykaliśmy się raz w miesiącu, a po wakacjach przygotowania nabrały tempa i trenowaliśmy dwa razy w miesiącu – mówi sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP i żołnierz batalionu dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Podoficer dołączył do reprezentacji 14 lat temu, a od ponad dekady stoi na jej czele. – Ćwiczyliśmy w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. Mamy tam komfortowe warunki do pracy, korzystamy z najnowocześniejszego wyposażenia, sprzętu gastronomicznego, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje – dodaje. Wojskowi kucharze na co dzień służą w kilkunastu różnych jednostkach WP. Spotykali się regularnie w Bydgoszczy, by wspólnie pracować nad konkursowym menu, a potem trenować przygotowanie i serwowanie potraw. – Punkty na takich zawodach zdobywa się smakiem, dlatego musieliśmy opracować menu na najwyższym poziomie. Tematem przewodnim zawodów była kuchnia narodowa, postawiliśmy więc na bardzo dobrej jakości polskie produkty – opowiada Piotr Welter. – Na przykład żurek przygotowaliśmy na zakwasie, którego szczep liczy 68 lat! – podkreśla.

Dla wojskowych kucharzy Puchar Świata rozpoczął się 27 listopada już o 5.30 rano. W konkurencji community catering wystartowało kilkanaście sześcioosobowych zespołów, a każdy z zawodników miał swojego dublera. Ten może być potrzebny, gdyby doszło np. do skaleczenia, poślizgnięcia lub innego wypadku w czasie gotowania. – Naszym największym wrogiem były czas oraz stres, na szczęście zdążyliśmy ze wszystkim i na 11.30 byliśmy gotowi do wydawania dań – mówi sierż. Radosław Irzemski, w reprezentacji od 11 lat.

Co znalazło się w konkursowym menu biało-czerwonych? Żołnierze przygotowali żurek na maślance, z białą kiełbasą, jajkiem przepiórczym i chrzanowymi kluskami. Były także polędwiczki wieprzowe w chlebie z pesto oraz sosem burgundzkim. Serwowali również gołąbki z kapusty faszerowane grochem i kapustą kiszoną, babkę ziemniaczaną z grzybami, bliny z purée kaparowo-rodzynkowym, wegańskie pierogi z grzybami, soczewicą i warzywami, sos boczniakowy, pietruszkę pieczoną z tymiankiem, purée z warzyw korzennych oraz sałatę rzymską z koprem włoskim, selerem naciowym, ciecierzycą, orzechami nerkowca, piklowaną cebulą i sosem orzechowym. – Nasze menu zamykał deser. Był to sernik z sera koziego z oliwą z pestek dyni, w towarzystwie sorbetu z mrożonych wiśni, buraka i imbiru. Wszystko to było podane na palonej białej czekoladzie i cieście cygaretkowym – opisuje kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Zmagania kucharzy były skrupulatnie oceniane przez sędziów. – Oczywiście najwięcej punktów dostaje się za smak, ale szefowie kuchni noty przyznają także za odpowiednio opracowaną specjalistyczną dokumentację, tabele wartości odżywczych, kalkulacje receptur, przestrzeganie przepisów, stosowanie różnego rodzaju technik, stopień trudności potraw i sposób serwowania dań – wymienia kpr. Piotr Pawelec, członek Reprezentacji Kucharzy WP, na co dzień żołnierz 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej.

Finalnie żołnierze zdobyli brązowy medal i poprawili swój wynik sprzed czterech lat. Wówczas z Luksemburga wrócili z wyróżnieniem. Najwyższe miejsce na podium w 2022 roku zajęła Kanada, srebro zdobyli Szwajcarzy.

Kolejne wyzwanie dla najlepszych wojskowych kucharzy w lutym 2024 roku! Wówczas odbędzie się Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Niemczech.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, 1 Pomorska Brygada Logistyczna

dodaj komentarz

komentarze


Policja ze wsparciem wojskowego Bayraktara
 
Rodzinne ćwiczenia z wojskiem
Flyer, zdobywca przestworzy
Podróż w ciemność
Generał „Grot” – pierwszy dowódca AK
Prezydent na wschodniej granicy
Odbudowa obrony cywilnej kraju
Inwestycja w żołnierzy
„Niegościnni” marynarze na obiektach sportowych w Ustce
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Nawrocki przedstawia kierownictwo BBN-u
Nie żyje żołnierz PKW Irak
Pestki, waafki, mewki – kobiety w Polskich Siłach Zbrojnych
Drukowanie dronów
Armia pomoże służbom na zachodniej granicy
USA przyłączyły się do ataku Izraela na Iran
Podejrzane manewry na Bałtyku
Kadeci z NATO i z Korei szkolili się w Karkonoszach
Broń przeciwko wrogim satelitom
Sukcesy żołnierzy na międzynarodowych arenach
Planowano zamach na Zełenskiego
Bezpieczniejsza Europa
Zbrodnia we wsi, której już nie ma
Policjanci w koszarach WOT
Kolejne czołgi K2 dla naszej armii
The Power of Infrastructure
Pułk Reprezentacyjny rekrutuje. Kto może dołączyć?
Posłowie za wypowiedzeniem konwencji ottawskiej
Strażnicy polskiego nieba
Pierwsze oficerskie gwiazdki
Cybermiasteczko na Festiwalu Open’er
BWP-1 – historia na dekady
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Dwa tygodnie „rozgryzania” Homara-K
Ratownik w akcji
Śmierć gorsza niż wszystkie
Prawo dla kluczowych inwestycji obronnych
„Swift Response ‘25”, czyli lekka piechota w ciężkim terenie
Szczyt w Hadze zakończony, co dalej?
Czarna Pantera celuje
Żołnierze WOT-u szkolili się w Słowenii
Strategia odstraszania. Czy zadziała?
Historyczne zwycięstwo ukraińskiego F-16
Szczyt NATO nie tylko o wydatkach na obronność
Ewakuacja Polaków z Izraela
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Dekapitacyjne uderzenie w Iran
Żołnierze PKW Irak są bezpieczni
Kajakami po medale
Międzynarodowy festiwal lotnictwa. Zbliża się Air Show Radom 2025
Demony wojny nie patrzą na płeć
Nowe zasady fotografowania obiektów wojskowych
Miliardowe wsparcie dla PGZ
Żołnierze z 10 Brygady Kawalerii Pancernej powalczą w IV lidze
Pancerny kot w polskim wojsku
Wypadek Rosomaka
Pociski do FA-50 i nowe Rosomaki
Święto sportów walki w Warendorfie
Musimy być szybsi niż zagrożenie
Pracowity pobyt w kosmosie
Świat F-35
Wyższe stawki dla niezawodowych
Sejm zakończył prace nad nowelizacją ustawy o obronie ojczyzny. Teraz czas na Senat
„Różycki” zwodowany
11 lipca narodowym dniem pamięci o ofiarach rzezi wołyńskiej
Dzieci wojny
Rosyjska maszyna Su-24 przechwycona przez polskie F-16

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO