moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Roladka z kurczaka ze szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym, purée rozmarynowe oraz sałatka z rukoli z balsamico – między innymi takie dania serwowano w Grudziądzu podczas wojskowych zawodów w gotowaniu. W eliminacjach wybrano 25 najlepszych kucharzy w armii. Będą reprezentować polskie wojsko na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.

Dwudniowe zawody kucharzy zorganizowało Szefostwo Służby Żywnościowej Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Takie zmagania kulinarne odbywają się w armii co cztery lata. Mają bowiem wyłonić mistrzów wojskowego gotowania, którzy później wystartują w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. – W 2012 roku na eliminacje zgłosiło się 50 chętnych. W tym roku mieliśmy rekordową liczbę kucharzy: 140 żołnierzy i pracowników wojska. Dlatego konkurencje musieliśmy podzielić na dwa etapy – mówi płk Grzegorz Banak, szef Szefostwa Służby Żywnościowej.

Pierwsze eliminacje odbyły się w styczniu tego roku. Wówczas kucharze reprezentujący jednostki wojskowe wszystkich rodzajów sił zbrojnych musieli wykazać się wiedzą teoretyczną. Kucharze rozwiązywali test z gastronomii, przygotowywania i serwowania potraw, a następnie każdy aspirujący do miana mistrza wojskowej kuchni przeszedł rozmowę kwalifikacyjną.

Drugi etap zawodów zakończył się dzisiaj w Centrum Szkolenia Logistyki w Grudziądzu. Do rywalizacji stanęło 50 kucharzy. Każdy musiał przygotować danie z wykorzystaniem wskazanych składników. – Do tych obowiązkowych produktów należały: filet z kurczaka, marchewka i ziemniaki. Każdy z zawodników mógł jeszcze według własnego uznania dobrać inne produkty – wyjaśnia płk Banak. Nie było ograniczeń, a kucharze chętnie sięgali na przykład po miętę, rozmaryn, suszone pomidory, sery i szpinak.

Na przygotowanie posiłku żołnierze mieli 50 minut. Musieli serwować po dwie porcje każdej potrawy. – W ten sposób sprawdzaliśmy powtarzalność dania. Musiała się zgadzać gramatura, smak i wygląd – tłumaczy specjalista z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.



Pracę kucharzy na bieżąco nadzorowali arbitrzy techniczni, którzy oceniali poprawność przygotowanych potraw, oraz czteroosobowe jury smakowe. W skład tego ostatniego weszli specjaliści z Inspektoratu Wsparcia oraz mistrzowie kulinarni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Sędziowie punktowali nie tylko smak potraw, ale także ich kompozycję, estetykę i higienę na stanowisku pracy oraz sposób prezentacji dań.

Eksperci zdecydowali, że Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego stworzy 25 najlepszych zawodników.

– Gotowanie jest moją wielką pasją. Wystartowałam w eliminacjach, bo to doskonała okazja, by podnosić swoje kwalifikacje i poznawać nowe techniki gotowania – mówi st. szer. Magdalena Buganik z 10 Brygady Kawalerii Pancernej ze Świętoszowa. – Cztery lata temu także znalazłam się w Reprezentacji Kucharzy WP. To ogromne wyróżnienie – dodaje. Do grona mistrzów kuchni weszła dzięki roladce z kurczaka ze szpinakiem w aksamitnym sosie śmietankowym, purée rozmarynowemu i sałatce z rukoli z sosem balsamicznym.

Najlepsi wojskowi kucharze będą się teraz przygotowywać do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która jesienią odbędzie się w Erfurcie. Co miesiąc przez trzy dni będą przyjeżdżać do Grudziądza, by w Centrum Szkolenia podnosić swoje kulinarne umiejętności. – Niedługo opracujemy menu, z którym wystartujemy na olimpiadzie. Kucharze będą następnie trenować zgodnie ze zgłoszonym przepisem – wyjaśnia płk Banak, który przed poprzednimi mistrzostwami również koordynował treningi wojskowych szefów kuchni.

Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA w 2012 roku reprezentacja naszej armii zdobyła trzecie miejsce i brązowy medal. W polskim menu znalazły się wtedy m.in. diabeł morski z ryżem basmati, wieprzowina z dyniowym purée i mus czekoladowy. – Zawodnicy oceniani byli przez jury, które stworzyło 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzali smak, precyzję wykonania i wygląd potraw – wspomina Justyna Kędra z Inspektoratu Wsparcia.
Wojskowi mistrzowie smaku dotąd zdobyli sześć brązowych medali, w tym pięć na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie i jeden na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r.

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: kpt. Daniel Chadzyński, Justyna Kędra

dodaj komentarz

komentarze


Starcie pancerniaków
Standardy NATO w Siedlcach
Sportowcy na poligonie
Nie daj się zhakować
Niepokonani koszykarze Czarnej Dywizji
Inwestycja w bezpieczeństwo
Odznaczenia za wzorową służbę
Wellington „Zosia” znad Bremy
MiG-i-29 znów przechwyciły rosyjski samolot
System identyfikacji i zwalczania dronów już w Polsce
Wojska amerykańskie w Polsce pozostają
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
OPW budują świadomość obronną
Nowe zasady dla kobiet w armii
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Kircholm 1605
Redakcja „Polski Zbrojnej” w szkole przetrwania
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
Nieznana strona Grobu Nieznanego Żołnierza w Warszawie
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
Tomahawki dla Ukrainy? Pentagon mówi „tak”, Trump mówi „nie”
Pięściarska uczta w Suwałkach
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Lojalny skrzydłowy bez pilota
Marynarze podjęli wyzwanie
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Pierwsze Rosomaki w Załuskach
Szef MON-u z wizytą we Włoszech
Kaman – domknięcie historii
Komisja Obrony za Bezpiecznym Bałtykiem
Mundurowi z benefitami
Kolejny kontrakt Dezametu
Marynarze mają nowe motorówki
Sukces Polaka w biegu z marines
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Pancerniacy na „Lamparcie ‘25”
Awanse generalskie na Święto Niepodległości
Święto wolnej Rzeczypospolitej
Renault FT-17 – pierwszy czołg odrodzonej Polski
Rząd powołał pełnomocnika ds. SAFE
Abolicja dla ochotników
Czy to już wojna?
Mity i manipulacje
„Road Runner” w Libanie
Zasiać strach w szeregach wroga
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Prof. Ilnicki – lekarz żołnierskich dusz
Arteterapia dla weteranów
Gdy ucichnie artyleria
Męska sprawa: profilaktyka
Jesteśmy dziećmi wolności
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Aleksander Władysław Sosnkowski i jego niewiarygodne przypadki
Poszukiwania szczątków rosyjskich dronów wstrzymane
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Brytyjczycy na wschodniej straży
Koniec dzieciństwa
Dzień wart stu lat
Polski „Wiking” dla Danii
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
Awanse w dniu narodowego święta
Szkolenia obronne tuż-tuż. Instruktorzy uczą się przekazywać wiedzę
Rusza program „wGotowości”

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO