moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Armia kucharzy ostrzy noże na olimpiadę

Kto choć raz w życiu jadł wojskową grochówkę, bez wątpienia stwierdzi, że to najlepsza zupa! Niestety wiele osób myśli, że grochówka to szczyt możliwości wojskowych kucharzy. Otóż nie! W armii mamy mistrzów, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje z gwiazdkami Michelina.



Już pół roku kucharze z jednostek wojskowych w całym kraju przygotowują się do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Niczym najlepsi stratedzy szykują plan, jak podbić podniebienie jury. Omawiają najdrobniejsze szczegóły konkursowych potraw i uczą się kulinarnych trików, żeby zachwycić niemiecką publiczność.

Z Polski wyruszą uzbrojeni jak na wojnę. Do Erfurtu kucharze zabiorą profesjonalne przybory i chłodnie wypełnione niezbędnymi produktami.

Mimo że wojskowi kucharze brali już udział w światowej rangi zawodach, to zapytani, co czują przed konkursem, wszyscy przyznali, że towarzyszy im dreszcz emocji. Bo jak twierdzą, niczego nie można przewidzieć i nawet najbardziej doświadczonym może zdarzyć się niekontrolowana wpadka. Chociażby taka. Jakiś czas temu wojskowi kucharze mieli przygotować oficjalny obiad dla 150 osób w zagranicznej jednostce wojskowej. Sekundy dzieliły ich do wydania ostatniego punktu obiadu – deseru, a galaretka nie chce się ściąć. Tysiące razy ćwiczone danie nagle przyprawia kucharzy o palpitację serca. Szybka analiza i okazało się, że sabotażu dokonała… zimna malina.

Jedno jest pewne – talentu i fantazji wojskowym kucharzom nie brak. Łamiąc wszelkie stereotypy, tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wytrawne, słodkie, ostre… Taki na przykład będzie olimpijski deser – cannelloni z foie gras z wątróbki w polewie czekoladowej z nutą malinową. Kto wie, może to jest właśnie ten słodko-pikantny przepis na sukces?

Olimpijczycy nie boją się eksperymentować i odkrywać nowych smaków. Z przyjemnością zabawiali się w chemików i zgłębiali tajniki kuchni molekularnej.

Na swoim koncie mają nie tylko puchary i medale z konkursów. W 2010 r. wojskowi kucharze ustanowili rekord Guinnesa w kategorii najdłuższa pizza na świecie. Żeby ją upiec, zużyli tony mąki, hektolitry sosu pomidorowego i kilogramy mozzarelli. Z samego wydarzenia pamiętają wałkowanie, które rozpoczęli w nocy, a skończyli następnego dnia po południu.

Za jedenaście dni przekonamy się, czy to wystarczy, by znaleźli się wśród najlepszych. Zapewniają, że zrobią wszystko, by wrócić ze złotym medalem. Dotąd wojskowi wirtuozi smaku zgromadzili pięć brązowych medali, w tym cztery na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004 i 2008 r. oraz  na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r. Trzymamy kciuki i życzymy połamania noży!

Justyna Kędra
Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze


Rakiety dla Jastrzębi
 
Wieczna pamięć ofiarom zbrodni katyńskiej!
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Strażacy ruszają do akcji
NATO na północnym szlaku
Barwy walki
Bezpieczeństwo ważniejsze dla młodych niż rozrywka
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
Wojna w świętym mieście, epilog
Odstraszanie i obrona
Zmiany w dodatkach stażowych
Święto wojskowego sportu
Jeśli nie Jastrząb, to…
Głos z katyńskich mogił
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Kolejni Ukraińcy gotowi do walki
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
WIM: nowoczesna klinika ginekologii otwarta
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Zbrodnia made in ZSRS
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Mundury w linii... produkcyjnej
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Charge of Dragon
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Sprawa katyńska à la española
Kurs z dzwonem
Szarża „Dragona”
25 lat w NATO – serwis specjalny
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Ocalały z transportu do Katynia
Wojna w świętym mieście, część druga
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Kolejne FlyEle dla wojska
Marcin Gortat z wizytą u sojuszników
V Korpus z nowym dowódcą
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Potężny atak rakietowy na Ukrainę
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Optyka dla żołnierzy
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Na straży wschodniej flanki NATO
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Przygotowania czas zacząć
Szpej na miarę potrzeb
Ramię w ramię z aliantami
Prawda o zbrodni katyńskiej
W Ramstein o pomocy dla Ukrainy
Wojna w Ukrainie oczami medyków

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO