moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Armia kucharzy ostrzy noże na olimpiadę

Kto choć raz w życiu jadł wojskową grochówkę, bez wątpienia stwierdzi, że to najlepsza zupa! Niestety wiele osób myśli, że grochówka to szczyt możliwości wojskowych kucharzy. Otóż nie! W armii mamy mistrzów, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje z gwiazdkami Michelina.



Już pół roku kucharze z jednostek wojskowych w całym kraju przygotowują się do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Niczym najlepsi stratedzy szykują plan, jak podbić podniebienie jury. Omawiają najdrobniejsze szczegóły konkursowych potraw i uczą się kulinarnych trików, żeby zachwycić niemiecką publiczność.

Z Polski wyruszą uzbrojeni jak na wojnę. Do Erfurtu kucharze zabiorą profesjonalne przybory i chłodnie wypełnione niezbędnymi produktami.

Mimo że wojskowi kucharze brali już udział w światowej rangi zawodach, to zapytani, co czują przed konkursem, wszyscy przyznali, że towarzyszy im dreszcz emocji. Bo jak twierdzą, niczego nie można przewidzieć i nawet najbardziej doświadczonym może zdarzyć się niekontrolowana wpadka. Chociażby taka. Jakiś czas temu wojskowi kucharze mieli przygotować oficjalny obiad dla 150 osób w zagranicznej jednostce wojskowej. Sekundy dzieliły ich do wydania ostatniego punktu obiadu – deseru, a galaretka nie chce się ściąć. Tysiące razy ćwiczone danie nagle przyprawia kucharzy o palpitację serca. Szybka analiza i okazało się, że sabotażu dokonała… zimna malina.

Jedno jest pewne – talentu i fantazji wojskowym kucharzom nie brak. Łamiąc wszelkie stereotypy, tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wytrawne, słodkie, ostre… Taki na przykład będzie olimpijski deser – cannelloni z foie gras z wątróbki w polewie czekoladowej z nutą malinową. Kto wie, może to jest właśnie ten słodko-pikantny przepis na sukces?

Olimpijczycy nie boją się eksperymentować i odkrywać nowych smaków. Z przyjemnością zabawiali się w chemików i zgłębiali tajniki kuchni molekularnej.

Na swoim koncie mają nie tylko puchary i medale z konkursów. W 2010 r. wojskowi kucharze ustanowili rekord Guinnesa w kategorii najdłuższa pizza na świecie. Żeby ją upiec, zużyli tony mąki, hektolitry sosu pomidorowego i kilogramy mozzarelli. Z samego wydarzenia pamiętają wałkowanie, które rozpoczęli w nocy, a skończyli następnego dnia po południu.

Za jedenaście dni przekonamy się, czy to wystarczy, by znaleźli się wśród najlepszych. Zapewniają, że zrobią wszystko, by wrócić ze złotym medalem. Dotąd wojskowi wirtuozi smaku zgromadzili pięć brązowych medali, w tym cztery na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004 i 2008 r. oraz  na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r. Trzymamy kciuki i życzymy połamania noży!

Justyna Kędra
Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze


Dobre wieści o Muzeum Wojska Polskiego
Szkolenia antydronowe tylko w Polsce
Ograniczenia w ruchu lotniczym na wschodzie Polski
Triumf żołnierzy-lekkoatletów
Kurs dla najlepszych w SERE
ORP „Necko” idzie do natowskiego zespołu
Największy transport Abramsów w tym roku
Husarz z polskim instruktorem
Żołnierze USA i Bradleye jadą do Polski
Beret „na rekinka” lub koguta
Tukan na smyczy
Z najlepszymi na planszy
Cena wolności. Powstańcze wspomnienia
Prezydent przestrzega przed rosyjską dezinformacją
Sikorski: potrzebujemy ściany antydronowej
Trenują przed „Zapadem ‘25”
„Road Runner” w Libanie
Pożegnanie z Columbią
Premier: prowokacja bez precedensu
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Orlik na Alfę
Już mają brąz, a mogą mieć złoto!
NATO – jesteśmy z Polską
Pogrzeb ofiar rzezi wołyńskiej
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Black Hawki nad Warszawą
Nielegalny skład amunicji został zlikwidowany
Nawrocki: zdaliśmy test wojskowy i test solidarności
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Terytorialsi na pętli
Żandarmeria skontroluje także cywilów
Pytania o rosyjskie drony. MON wyjaśnia
Obowiązek budowy schronów staje się faktem
Sojusznicy wysyłają dodatkowe wojska
Wojskowi szachiści z medalem NATO
Rekompensaty na nowych zasadach
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Grupa E5 o bezpieczeństwie wschodniej flanki NATO
Brytyjczycy żegnają Malbork
W Sejmie o rosyjskich dronach nad Polską
Niemiecki plan zniszczenia Polski
Polska zwiększy produkcję amunicji artyleryjskiej
Aby państwo polskie było gotowe na każdy scenariusz
Bumar-Łabędy szykują się do produkcji K2
„Saber Junction” – gotowi do obrony
Dwie agresje, dwie okupacje
Świetne występy polskich żołnierzy
Hekatomba na Woli
Światowe podium dla zawodniczek Wojska Polskiego
Laury MSPO przyznane
Premier do pilotów: Jesteście bohaterami
Nagrody MSPO – za uniwersalność konstrukcji
Święto Wojsk Lądowych
Defendery skompletowane
Zwycięska batalia o stolicę
Koncern Hanwha inwestuje w AWL
„Nieustraszony Rekin” na wodach Bałtyku
Wielkie zbrojenia za Odrą
NATO uruchamia „Wschodnią Straż”

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO