moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Armia kucharzy ostrzy noże na olimpiadę

Kto choć raz w życiu jadł wojskową grochówkę, bez wątpienia stwierdzi, że to najlepsza zupa! Niestety wiele osób myśli, że grochówka to szczyt możliwości wojskowych kucharzy. Otóż nie! W armii mamy mistrzów, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje z gwiazdkami Michelina.



Już pół roku kucharze z jednostek wojskowych w całym kraju przygotowują się do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie. Niczym najlepsi stratedzy szykują plan, jak podbić podniebienie jury. Omawiają najdrobniejsze szczegóły konkursowych potraw i uczą się kulinarnych trików, żeby zachwycić niemiecką publiczność.

Z Polski wyruszą uzbrojeni jak na wojnę. Do Erfurtu kucharze zabiorą profesjonalne przybory i chłodnie wypełnione niezbędnymi produktami.

Mimo że wojskowi kucharze brali już udział w światowej rangi zawodach, to zapytani, co czują przed konkursem, wszyscy przyznali, że towarzyszy im dreszcz emocji. Bo jak twierdzą, niczego nie można przewidzieć i nawet najbardziej doświadczonym może zdarzyć się niekontrolowana wpadka. Chociażby taka. Jakiś czas temu wojskowi kucharze mieli przygotować oficjalny obiad dla 150 osób w zagranicznej jednostce wojskowej. Sekundy dzieliły ich do wydania ostatniego punktu obiadu – deseru, a galaretka nie chce się ściąć. Tysiące razy ćwiczone danie nagle przyprawia kucharzy o palpitację serca. Szybka analiza i okazało się, że sabotażu dokonała… zimna malina.

Jedno jest pewne – talentu i fantazji wojskowym kucharzom nie brak. Łamiąc wszelkie stereotypy, tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wytrawne, słodkie, ostre… Taki na przykład będzie olimpijski deser – cannelloni z foie gras z wątróbki w polewie czekoladowej z nutą malinową. Kto wie, może to jest właśnie ten słodko-pikantny przepis na sukces?

Olimpijczycy nie boją się eksperymentować i odkrywać nowych smaków. Z przyjemnością zabawiali się w chemików i zgłębiali tajniki kuchni molekularnej.

Na swoim koncie mają nie tylko puchary i medale z konkursów. W 2010 r. wojskowi kucharze ustanowili rekord Guinnesa w kategorii najdłuższa pizza na świecie. Żeby ją upiec, zużyli tony mąki, hektolitry sosu pomidorowego i kilogramy mozzarelli. Z samego wydarzenia pamiętają wałkowanie, które rozpoczęli w nocy, a skończyli następnego dnia po południu.

Za jedenaście dni przekonamy się, czy to wystarczy, by znaleźli się wśród najlepszych. Zapewniają, że zrobią wszystko, by wrócić ze złotym medalem. Dotąd wojskowi wirtuozi smaku zgromadzili pięć brązowych medali, w tym cztery na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w Erfurcie w 2004 i 2008 r. oraz  na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu w 2006 r. Trzymamy kciuki i życzymy połamania noży!

Justyna Kędra
Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

Justyna Kędra

autor zdjęć: Archiwum Justyny Kędry

dodaj komentarz

komentarze


Uwaga, transformacja!
 
Więcej hełmów dla żołnierzy
Polki pobiegły po srebro!
Medyczne wnioski z pola walki
Ameryka daje wsparcie
Pierwsi na oceanie
Sojuszniczy ogień z HIMARS-ów
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
NATO on Northern Track
Nowe boiska i hala dla podchorążych AWL-u
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
Akcja „Bielany”, czyli Junkersy w ogniu
Polskie czołgi w „najgroźniejszym z portów”
Prezydent chce wzmocnienia odporności państwa
Prezydent mianował dowódców DGRSZ i DWOT
Trening szturmanów w warunkach miejskich
Zmiany w dodatkach stażowych
Wiedza na czas kryzysu
Wioślarze i triatlonistka na podium
Debata o bezpieczeństwie pod szyldem Defence24
Pierwszy polski F-35 na linii produkcyjnej
Polsko-australijskie rozmowy o bezpieczeństwie
O bezpieczeństwie na PGE Narodowym
„Widziałem wolną Polskę. Jechała saniami”
Pilecki ucieka z Auschwitz
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Skrzydła IT dla cyberwojsk
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
Desant pod osłoną nocy
Wojna w świętym mieście, epilog
Pytania o europejską tarczę
Odliczanie do misji na Łotwie
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Awanse na Trzeciego Maja
Tragiczne zdarzenie na służbie
„Steadfast Defender ’24”. Kolejne uderzenie
Dzień zwycięstwa. Na wolność Polska musiała czekać
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
NATO na północnym szlaku
Marynarka pilnuje gospodarczego krwiobiegu
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Husarz na straży nieba
Czarne oliwki dla sojuszników
W obronie wschodniej flanki NATO
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Posłowie dyskutowali o WOT
MON o bezpieczeństwie szkoleń na poligonach
Pływacy i maratończycy na medal
Ta broń przebija obronę przeciwlotniczą
Daglezje poszukiwane
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
O bezpieczeństwie Europy w Katowicach
Jak Ślązacy stali się panami własnego domu
MON przedstawiło w Senacie plany rozwoju sił zbrojnych
Po pierwsze: bezpieczeństwo!
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Pierwszy polski technik AH-64

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO