moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Na misjach święta inne niż zwykle

W Polskich Kontyngentach Wojskowych, ze względu na wymogi epidemiczne, żołnierze nie zasiądą razem do tradycyjnie zastawionych stołów. Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego, płk. lek. mgr. farm. Tadeusza Nierebińskiego, wielkanocne potrawy będą rozdawane do pojemników jednorazowych na wynos.

Święta Wielkanocne w PKW Afganistan w 2019 roku.

Jak informuje Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych w rejon misji dostarczono dodatkowo ponad 3,5 tony różnych potraw i artykułów żywnościowych. Żołnierze otrzymali m.in. barszcz czerwony, śledzie matiasy i po kaszubsku oraz kiełbasy – białą, myśliwską, podlaską, śląską i jałowcową. W pojemnikach były także ciasta – mazurki, serniki, makowce i wiele innych. Łącznie była to m.in. prawie tona wędlin, 320 kilogramów słodyczy i ciast oraz 150 kilogramów śledzi, sałatek śledziowych i ryb. W menu znajdzie się również tradycyjny żurek, szynka gotowana, sałatka jarzynowa oraz jajka przygotowane na kilka sposobów. Wszystkie produkty zostały dostarczone m.in. do PKW Afganistan, PKW Irak, PKW Rumunia.

Ze względu na pandemię i ograniczenia w poruszaniu się na terenie niektórych państw, trudniejsze okazało się zaopatrzenie żołnierzy ze składów PKW Łotwa, PKW KFOR i PKW EUFOR. Jednak i w tym przypadku znaleziono rozwiązanie. Dowództwa PKW otrzymały zgodę Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych na zakup potrzebnych produktów spożywczych na rynku lokalnym. Dzięki tej decyzji i tam w czasie świąt będą tradycyjne potrawy.

Inaczej jest w PKW Orlik. Tam polscy żołnierze na podstawie wzajemnego porozumienia z dowództwem bazy, w której stacjonują będą przygotowywali posiłki świąteczne z produktów otrzymanych od strony estońskiej.

Jak wyjaśnia mjr Marek Markuszewski, specjalista Oddziału Planowania Zabezpieczenia Materiałowego Dowództwa Operacyjnego RSZ, zaopatrzenie żołnierzy pełniących misje poza granicami kraju w świąteczne produkty spożywcze realizowane jest na podstawie zapotrzebowań złożonych przez Polskie Kontyngenty Wojskowe. – Osoby odpowiedzialne za składanie takiego zapotrzebowania starają się zawsze dbać o to, aby na stołach świątecznych w bazach pojawiały się tradycyjne potrawy, takie jak na rodzinnych stołach w kraju – zapewnia major.

W bazach Polskich Kontyngentów Wojskowych potrawy z dostarczonych produktów przyrządzają kucharze przy wsparciu żołnierzy posiadających odpowiednie badania lekarskie. O sposobie przygotowania potraw decydują często uczestnicy danej misji.

Bogusław Politowski

autor zdjęć: kpt. mar. Daniel Mazur

dodaj komentarz

komentarze


Piątka z czwartego wozu
Wisła dopłynęła
Formoza – 50 lat morskich komandosów
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Historyczna „Wisła”
Pakiet umów na dostawy dla polskiego wojska
Prezydenci Polski i Ukrainy spotkali się w Warszawie
Gladiusy w Bursztynowej Dywizji
Niebawem dostawy karabinków Grot A3
Mundurowi z benefitami
Paczka dla bohatera już w drodze!
Bałtycki sojusz z Orką w tle
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Sandacz na granicy, czyli nowa odsłona ryby po grecku
„Burza” nabiera kształtów
Prezydent Zełenski spotkał się z premierem Tuskiem
„Poradnik Bezpieczeństwa” już w drodze
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Odpalili K9 Thunder
Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Gdy ucichnie artyleria
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Noc na „pasku”
MON przejmuje Hutę Częstochowa
Koniec bezkarności floty cieni?
The Taste of Military Service
Bokserzy walczyli o prymat w kraju
Astronauta w Szkole Orląt
Medalowe żniwa pływaków CWZS-u
Maksimum realizmu, zero taryfy ulgowej
Sojusznicza obrona
Combat 56 u terytorialsów
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Kolejne AW149 nadlatują
„Bezpieczny Bałtyk” czeka na podpis prezydenta
Cyberwiedza to ich wkład w obronność
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Gala Boksu na Bemowie
Dzień wart stu lat
Polski Rosomak dalej w produkcji
Panczeniści na podium w Hamar
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
Wojsko ma swojego satelitę!
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Pilot z MasterChefa gotuje: karpatka i boeuf bourguignon
Pancerniacy jadą na misję
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Wojsko z nowym programem rozwoju
Przygotowani na każdy scenariusz
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Snowboardzistka i pływacy na medal
Kto zostanie Asem Sportu?
Najdłuższa noc
W hołdzie poległym
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Przełomowy czas dla WZL-2
Niebo pod osłoną
Grupa WB i Łukasiewicz łączą siły
Plan na WAM

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO