moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Świąteczne gotowanie

Przygotowując świąteczne potrawy, powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, dziś już nieco zapomniane, np. pampuchy – mówi plut. Piotr Welter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. Podpowiada czytelnikom „Polski Zbrojnej”, jakimi daniami zabłysnąć podczas świątecznych biesiad.

Najlepsi kucharze Wojska Polskiego reprezentują naszą armię na różnego rodzaju zawodach kulinarnych. Medale i wyróżnienia zdobywają chociażby podczas dwóch największych imprez: Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Niemczech i Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. W ubiegłym roku z Luksemburga żołnierze przywieźli wyróżnienie. Zaledwie pół punktu zabrakło im do brązowego medalu. – Po raz kolejny w Pucharze Świata wystartujemy w 2022 roku, zatem już za rok rozpoczniemy intensywne przygotowania – opowiada plut. Piotr Welter, od 11 lat członek reprezentacji kucharzy, a od dziewięciu kapitan polskiej drużyny. Podoficer służy w batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, jest zdobywcą trzech brązowych medali. – Mamy teraz czas, by przed następnymi zawodami złapać oddech, zbieramy także nowe pomysły – dodaje. Kucharz wyjaśnia, że poza przygotowaniem nietuzinkowych dań, wojskowi kucharze będą też ćwiczyć np. wydawanie potraw na czas. – Musimy również dobrze rozpracować regulamin zawodów, by opanować każdy jego szczegół. Podczas ostatnich mistrzostw straciliśmy punkty z powodu niedopatrzeń technicznych – dodaje.

Ale czas pomiędzy zawodami jest dla kucharzy także bardzo pracowity. – Gotujemy m.in. na państwowych i międzynarodowych imprezach okolicznościowych. Przygotowywaliśmy na przykład poczęstunek w Kwaterze Głównej NATO z okazji 20. rocznicy przystąpienia Polski do Sojuszu – opowiada Welter.

Kilka dni temu reprezentacja wojskowych kucharzy stanęła przed kolejnym wyzwaniem. Współpracując z kucharzami różnych jednostek, m.in. 1 Bazy Lotnictwa Transportowego, przygotowywali dania na spotkanie świąteczne prezydenta Andrzej Dudy z żołnierzami. – To było ogromne przedsięwzięcie. Gotowanie dla 1700 osób, to naprawdę spore wyzwanie. Przygotowania trwały równocześnie w kilku wojskowych kuchniach. Lepiliśmy ręcznie pierogi, były różnego rodzaju sałatki, a także śledź po żydowsku z migdałami i przyprawami korzennymi oraz ciasta – opowiada kapitan polskiej drużyny.

– Przygotowując świąteczne dania powinniśmy umiejętnie łączyć tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do sięgania po staropolskie dania, rodzime produkty, dziś już nieco zapomniane, takie jak pampuchy – mówi.

Piotr Welter, specjalnie dla czytelników „Polski Zbrojnej”, opracował świąteczne menu. – Moja propozycja wymaga może nieco większego zaangażowania, ale z pewnością zdobędzie uznanie – zapewnia.

Przystawka

Sałatka ze śledzia, podana z pieczonym burakiem i puszystym pampuchem.
Śledzia pokroić w zapałkę, dodać sparzoną cebulkę, pokrojonego w kostkę pieczonego buraka, ogórka konserwowego, na koniec śmietanę i świeżą gałązkę kopru. Sałatkę należy serwować na drożdżowym pampuchu.

Zupa

Kołduny z farszem rybnym i consommé warzywne.
Kołduny faszerujemy karpiem, białkiem gotowanego jajka i marchewką. To wszystko podlewamy delikatnym wywarem z warzyw.

Danie główne

Filet z jesiotra na potrawce z pasternaku z sosem piernikowym.
Pasternak należy przesmażyć na maśle klarowanym z odrobiną pieprzu i soli oraz podlewać go białym, wytrawnym winem. Pod koniec duszenia dodać rodzynki i śmietankę. Do gotowej potrawki należy dodać uprzednio usmażoną rybę i dusić w sumie około 10 minut. Danie przed podaniem należy polać sosem piernikowym (zrobionym z masła, tartych pierników, śmietanki i świeżej kolendry).

Magdalena Kowalska-Sendek

autor zdjęć: arch. pryw. Reprezentacji Kucharzy WP

dodaj komentarz

komentarze

~xyz
1577042700
W większości kucharze w wojsku umieją jedynie odgrzać "jedzenie" z puszki.
8F-AB-60-B3

Strażacy ruszają do akcji
 
Sprawa katyńska à la española
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Zachować właściwą kolejność działań
Na straży wschodniej flanki NATO
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Wojna w świętym mieście, epilog
Wojna w Ukrainie oczami medyków
25 lat w NATO – serwis specjalny
Wojna w świętym mieście, część druga
Kolejne FlyEye dla wojska
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Czerwone maki: Monte Cassino na dużym ekranie
Rozpoznać, strzelić, zniknąć
W Italii, za wolność waszą i naszą
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
Donald Tusk: Więcej akcji a mniej słów w sprawie bezpieczeństwa Europy
Wypadek na szkoleniu wojsk specjalnych
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Charge of Dragon
NATO na północnym szlaku
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
Szpej na miarę potrzeb
Święto stołecznego garnizonu
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Wytropić zagrożenie
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Sandhurst: końcowe odliczanie
Zmiany w dodatkach stażowych
Gunner, nie runner
SOR w Legionowie
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Ramię w ramię z aliantami
Pod skrzydłami Kormoranów
Znamy zwycięzców „EkstraKLASY Wojskowej”
NATO on Northern Track
Wojna na detale
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Morze Czarne pod rakietowym parasolem
Active shooter, czyli warsztaty w WCKMed
Kadisz za bohaterów
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
Rekordziści z WAT
Przygotowania czas zacząć
Front przy biurku
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO