moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Piknik ze smakiem

Jak gotowano grochówkę w 1682 roku, co jedli marynarze walczący w bitwie pod Oliwą i jaką kawę najbardziej lubił Jan III Sobieski? O tym wszystkim będzie można usłyszeć podczas kulinarnego pikniku z okazji Święta Wojska Polskiego. Organizatorami wydarzenia są Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego.

Choć najbardziej spektakularnym wydarzeniem tegorocznych obchodów Święta Wojska Polskiego będzie defilada „Wierni Polsce” w Katowicach, to w całym kraju odbywać się będą festyny z okazji 15 sierpnia. Na wspólne świętowanie zapraszają między innymi Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego, na którego dziedzińcu odbędzie się piknik poświęcony kuchni wojskowej. W programie znalazła się prezentacja najnowszej publikacji WCEO pt. „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś”.

– W ubiegłym roku wpadła mi w ręce mała książeczka z przepisami wojskowej kuchni. Pomyślałam, że warto byłoby stworzyć publikację, która pokaże historię wzajemnej relacji – żywienia i wojska – tłumaczy Iwona Dwojewska, zastępca dyrektora WCEO, pomysłodawczyni oraz redaktor prowadząca nowej publikacji. I dodaje: – Zawsze przecież tam, gdzie walczyli żołnierze, towarzyszyła im kuchnia. Wielcy wodzowie mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony wojak nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Sam Napoleon mawiał, że armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy – dodaje zastępca dyrektora WCEO.

Podczas pikniku będzie można wysłuchać wiele barwnych opowieści, które zostały zamieszczone w publikacji „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś.” Dowiecie się na przykład tego, jak wyglądało gotowanie dla średniowiecznych wojaków, powstańców styczniowych czy żołnierzy Błękitnej Armii Hallera. Chętni dowiedzą się także, czym żywili się marynarze walczący w bitwie pod Oliwą oraz czy Napoleon lubił polskie kiszone ogórki. Nie zabraknie opowieści o kuchni dwudziestolecia międzywojennego i tej z czasów Powstania Warszawskiego. Twórcy publikacji, którzy w większości są pracownikami WCEO, przybliżą historię grochówki, która towarzyszy żołnierzom niemal od początków istnienia armii oraz kawy, która do Polski trafiła dzięki m.in. Janowi III Sobieskiemu. – Opisana w książce kulinarna podróż trwa od czasów średniowiecza po współczesność. Czytelnik znajdzie wiele ciekawostek. Wśród nich taką, że gdyby zestawić tabory z zaopatrzeniem dla żołnierzy walczących pod Grunwaldem liczyłyby one 84 kilometry – mówi Iwona Dwojewska.

Podczas pikniku będzie też można obejrzeć wystawę fotograficzną „Kotły i menażki” oraz przygotowaną specjalnie na tę okazję wystawę kuchennych eksponatów ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego. – Pokażemy używane kiedyś przez wojsko kuchnie polowe i kotły. Ale nie zabraknie drobniejszych elementów wyposażenia takiego, jak menażki, chochle, zastawy czy żołnierskie sztućce – mówi Sebastian Warlikowski, rzecznik prasowy MWP.

Amatorzy wojskowej grochówki będą mogli jej spróbować, będzie tez okazja, aby porozmawiać ze st. szer. Piotrem Marcińczykiem, członkiem reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego oraz wziąć udział w rodzinnych konkursach historycznych. W tych ostatnich nagrodą jest m.in. nowa publikacja WCEO.

Muzeum zaprasza do zwiedzania ekspozycji, w tym wystawy prezentującej historię oręża polskiego od początków państwa polskiego do czasów II wojny światowej. – Cały czas dostępna jest też nasza wystawa czasowa „Służyli niepodległej – Wojsko Polskie 1918-39” prezentująca zbiory II Rzeczpospolitej. Można na niej zobaczyć np. część silnika PZL 37 Łoś, umundurowanie wojsk pancernych oraz to, które należało do komponentu morskiego sił zbrojnych – mówi Warlikowski.

Piknik odbędzie się 15 sierpnia w godzinach 10.00-16.00 na dziedzińcu Muzeum Wojska Polskiego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Paulina Glińska

autor zdjęć: arch. Muzeum WP, WCEO

dodaj komentarz

komentarze


Rosja usuwa polskie symbole z cmentarza w Katyniu
Prezydent Zełenski spotkał się z premierem Tuskiem
The Taste of Military Service
Marynarz uratował turystkę w Tatrach
Pomorscy terytorialsi w Bośni i Hercegowinie
Sojusznicza obrona
Cyberwiedza to ich wkład w obronność
Gladiusy w Bursztynowej Dywizji
Niebo pod osłoną
Plan na WAM
Gdy ucichnie artyleria
Mundurowi z benefitami
Medalowe żniwa pływaków CWZS-u
Prezydent złożył życzenia żołnierzom
Pakiet umów na dostawy dla polskiego wojska
Przygotowani na każdy scenariusz
Co wiemy o ukraińskim ataku na rosyjski okręt podwodny?
Grupa WB i Łukasiewicz łączą siły
Piątka z czwartego wozu
Paczka dla bohatera już w drodze!
Odpalili K9 Thunder
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
„Albatros” na elitarnych manewrach NATO
Dziękujemy za waszą świąteczną służbę
Polskie MiG-i dla Ukrainy?
Najdłuższa noc
Drony na wagę złota
Szukali zaginionych w skażonej strefie
Kto zostanie Asem Sportu?
Przełomowy czas dla WZL-2
Ciepły dom dla bohaterki od żołnierzy WOT z Małopolski
Pilot z MasterChefa gotuje: karpatka i boeuf bourguignon
Szef NATO ze świąteczną wizytą u żołnierzy
Sandacz na granicy, czyli nowa odsłona ryby po grecku
PE wzywa do utworzenia wojskowego Schengen
Ile powołań do wojska w 2026 roku?
Prezydenci Polski i Ukrainy spotkali się w Warszawie
Combat 56 u terytorialsów
Historyczna „Wisła”
Dzień wart stu lat
Świąteczne spotkanie w PKW Turcja
MON przejmuje Hutę Częstochowa
Sukces bezzałogowego skrzydłowego
Snowboardzistka i pływacy na medal
Misja na rzecz zdrowia
Bokserzy walczyli o prymat w kraju
W hołdzie poległym
„Poradnik Bezpieczeństwa” już w drodze
Sejm za Bezpiecznym Bałtykiem
Polski Rosomak dalej w produkcji
„Dzielny Ryś” pojawił się w Drawsku
Panczeniści na podium w Hamar
Nowa ręka dla weterana
„Bezpieczny Bałtyk” czeka na podpis prezydenta
Koniec bezkarności floty cieni?
Bałtycki sojusz z Orką w tle
Pancerniacy jadą na misję
Wojsko z nowym programem rozwoju
Niebawem dostawy karabinków Grot A3
Najmłodszy żołnierz generała Andersa
Wojsko ma swojego satelitę!
Gala Boksu na Bemowie
„Burza” nabiera kształtów
Noc na „pasku”
Bezpieczeństwo to sprawa fundamentalna
Formoza – 50 lat morskich komandosów

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO