moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Piknik ze smakiem

Jak gotowano grochówkę w 1682 roku, co jedli marynarze walczący w bitwie pod Oliwą i jaką kawę najbardziej lubił Jan III Sobieski? O tym wszystkim będzie można usłyszeć podczas kulinarnego pikniku z okazji Święta Wojska Polskiego. Organizatorami wydarzenia są Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego.

Choć najbardziej spektakularnym wydarzeniem tegorocznych obchodów Święta Wojska Polskiego będzie defilada „Wierni Polsce” w Katowicach, to w całym kraju odbywać się będą festyny z okazji 15 sierpnia. Na wspólne świętowanie zapraszają między innymi Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego, na którego dziedzińcu odbędzie się piknik poświęcony kuchni wojskowej. W programie znalazła się prezentacja najnowszej publikacji WCEO pt. „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś”.

– W ubiegłym roku wpadła mi w ręce mała książeczka z przepisami wojskowej kuchni. Pomyślałam, że warto byłoby stworzyć publikację, która pokaże historię wzajemnej relacji – żywienia i wojska – tłumaczy Iwona Dwojewska, zastępca dyrektora WCEO, pomysłodawczyni oraz redaktor prowadząca nowej publikacji. I dodaje: – Zawsze przecież tam, gdzie walczyli żołnierze, towarzyszyła im kuchnia. Wielcy wodzowie mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony wojak nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Sam Napoleon mawiał, że armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy – dodaje zastępca dyrektora WCEO.

Podczas pikniku będzie można wysłuchać wiele barwnych opowieści, które zostały zamieszczone w publikacji „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś.” Dowiecie się na przykład tego, jak wyglądało gotowanie dla średniowiecznych wojaków, powstańców styczniowych czy żołnierzy Błękitnej Armii Hallera. Chętni dowiedzą się także, czym żywili się marynarze walczący w bitwie pod Oliwą oraz czy Napoleon lubił polskie kiszone ogórki. Nie zabraknie opowieści o kuchni dwudziestolecia międzywojennego i tej z czasów Powstania Warszawskiego. Twórcy publikacji, którzy w większości są pracownikami WCEO, przybliżą historię grochówki, która towarzyszy żołnierzom niemal od początków istnienia armii oraz kawy, która do Polski trafiła dzięki m.in. Janowi III Sobieskiemu. – Opisana w książce kulinarna podróż trwa od czasów średniowiecza po współczesność. Czytelnik znajdzie wiele ciekawostek. Wśród nich taką, że gdyby zestawić tabory z zaopatrzeniem dla żołnierzy walczących pod Grunwaldem liczyłyby one 84 kilometry – mówi Iwona Dwojewska.

Podczas pikniku będzie też można obejrzeć wystawę fotograficzną „Kotły i menażki” oraz przygotowaną specjalnie na tę okazję wystawę kuchennych eksponatów ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego. – Pokażemy używane kiedyś przez wojsko kuchnie polowe i kotły. Ale nie zabraknie drobniejszych elementów wyposażenia takiego, jak menażki, chochle, zastawy czy żołnierskie sztućce – mówi Sebastian Warlikowski, rzecznik prasowy MWP.

Amatorzy wojskowej grochówki będą mogli jej spróbować, będzie tez okazja, aby porozmawiać ze st. szer. Piotrem Marcińczykiem, członkiem reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego oraz wziąć udział w rodzinnych konkursach historycznych. W tych ostatnich nagrodą jest m.in. nowa publikacja WCEO.

Muzeum zaprasza do zwiedzania ekspozycji, w tym wystawy prezentującej historię oręża polskiego od początków państwa polskiego do czasów II wojny światowej. – Cały czas dostępna jest też nasza wystawa czasowa „Służyli niepodległej – Wojsko Polskie 1918-39” prezentująca zbiory II Rzeczpospolitej. Można na niej zobaczyć np. część silnika PZL 37 Łoś, umundurowanie wojsk pancernych oraz to, które należało do komponentu morskiego sił zbrojnych – mówi Warlikowski.

Piknik odbędzie się 15 sierpnia w godzinach 10.00-16.00 na dziedzińcu Muzeum Wojska Polskiego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Paulina Glińska

autor zdjęć: arch. Muzeum WP, WCEO

dodaj komentarz

komentarze


Kawaleria pancerna spod znaku 11
Priorytetowe zaangażowanie
Izrael odzyskał ostatnich żywych zakładników
Polski „Wiking” dla Danii
F-35 z Norwegii znowu w Polsce
MID w nowej odsłonie
„Trenuj z wojskiem” 7 za nami
Niezłomni w obronie
Wyrównać szanse
DragonFly czeka na wojsko
Kolejne „Husarze” w powietrzu
Rekordowe wyniki na torze łyżwiarskim
UBM, czyli przepis na ekspresową budowę
Bóbr na drodze Hannibala
Zełenski po raz trzeci w Białym Domu
Szwedzkie myśliwce dla Ukrainy
Loty szkoleniowe na AW149. Piloci: to jest game changer
Zamiast szukać skarbów, uczyli się strzelać
Ustawa schronowa – nowe obowiązki dla deweloperów
Kircholm 1605
Żołnierze dostaną poradnik o sprawności i zdrowym stylu życia
Australijski AWACS rozpoczął misję w Polsce
Wojskowe przepisy – pytania i odpowiedzi
Były szef MON-u bez poświadczenia bezpieczeństwa
Pokój na Bliskim Wschodzie? Podpisano kluczowe porozumienie
„Road Runner” w Libanie
Broń i szkolenia. NATO wspiera Ukrainę systemowo
Sztuka i służba w jednym kadrze
Terytorialsi najlepsi na trasach crossu
Abolicja dla ochotników
Kolejna fabryka amunicji z Niewiadowa
Palantir pomoże analizować wojskowe dane
Polskie drony nadlecą z Sochaczewa
W wojsku orientują się najlepiej
Konie dodawały pięciobojowi szlachetności
Mity i manipulacje
Rezerwa i weterani – siła, której nie wolno zmarnować
Bataliony Chłopskie – bojowe szeregi polskiej wsi
Nie tylko dobrze walczyć, lecz także ratować
W Warszawie stanie pomnik pierwszego szefa SGWP
Wsparcie dla rodziny z Wyryk
W Brukseli o bezpieczeństwie wschodniej flanki i Bałtyku
MON chce nowych uprawnień dla marynarki
MSPO 2025 – serwis specjalny „Polski Zbrojnej”
Żywy pomnik pamięci o poległych na misjach
Polskie innowacje dla bezpieczeństwa – od Kosmosu po Bałtyk
WOT dostanie 13 zestawów FlyEye
GROM w obiektywie. Zobaczcie sami!
Hiszpanie pomogą chronić polskie niebo
Szli po odznakę norweskiej armii
Żołnierze na trzecim stopniu podium
MON i MSWiA: Polacy ufają swoim obrońcom
Koniec dzieciństwa
Wellington „Zosia” znad Bremy
„JUR” dla terytorialsów
Więcej pieniędzy na strzelnice w powiecie
Brytyjczycy na wschodniej straży
Medale dla sojuszników z Niderlandów
Żołnierz na urlopie i umowie zlecenie?
Standardy NATO w Siedlcach

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO