moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Poligon od kuchni

Jeśli ktoś twierdzi że organizacja wyżywienia żołnierzy podczas szkolenia poligonowego nie wymaga większej pracy i wysiłku, powinien bliżej zapoznać się z harmonogramem czynności, jakie muszą ze sobą współgrać i w których zaangażowanych jest kilkadziesiąt osób, aby wojsko dostało na czas posiłek, który im się obligatoryjnie należy.


Podczas gdy pododdziały jeszcze śpią, życie na stołówce budzi się już od 3:30 rano, kiedy to pierwsze odpowiedzialne osoby pojawiają się, aby kuchnie polowe opalane olejem napędowym oraz drewnem rozpoczęły pracę.

16 kucharzy oraz 31 żołnierzy obsługi to grupa osób dowodzona przez kierownika polowego punktu żywienia sierż. Krzysztofa Suchockiego, która odpowiada za codzienne wyżywienie niemal 700 żołnierzy 2 Brygady Zmechanizowanej.

Jadłospis na każdy kolejny dzień opracowuje kancelaria żywnościowa 16 Wojskowego Oddziału Gospodarczego. Oni również zabezpieczają dla nas produkty, zaś my swoimi siłami przywozimy je na miejsce, a następnie magazynujemy, aby wykorzystać następnego dnia – informuje sierż. Krzysztof Suchocki.

Ilości produktów, jakie są niezbędne do dziennego wyżywienia całego stanu osobowego brygady potrafią rozbudzić wyobraźnię. Ponad 1300 bułek, 650 bochenków chleba, 700 litrów zupy, dziesiątki kilogramów mięsa, wędlin i warzyw, to cyfry które muszą robić wrażenie i jednocześnie budzić szacunek dla tych, którzy są odpowiedzialni za ich właściwe przetworzenie w wersję finalną, którą żołnierze widzą dopiero na swoich talerzach.

Ciepłe, punktualne i smaczne posiłki to jednak nie wszystko. Dzienna racja kalorii dla żołnierza wynosi prawie 4900 kalorii, co jest konsekwencją ogromnego wysiłku jaki jest wkładany w realizację codziennych, zintensyfikowanych przedsięwzięć szkoleniowych.

Prace na stołówce kończymy około godziny 23, co sprawia, że funkcjonujemy niemal 24 godziny na dobę, dlatego istotnym jest ustalenie odpowiedniej rotacji aby na drugi dzień wszyscy byli gotowi do ciężkiej pracy  podsumował sierżant Suchocki.

Polowy punkt żywienia będzie funkcjonował do 12 grudnia, kiedy to pododdziały 2 Brygady Zmechanizowanej po zakończonym szkoleniu poligonowym powrócą do Złocieńca.

Tekst: porucznik Sebastian Stawiński

red. PZ

autor zdjęć: porucznik Sebastian Stawiński

dodaj komentarz

komentarze


Flaga, flaga państwowa, barwy narodowe – biało-czerwony przewodnik
 
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Barwy Ojczyzny
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Pod skrzydłami Kormoranów
Nowe boiska i hala dla podchorążych AWL-u
W Italii, za wolność waszą i naszą
Lekkoatleci udanie zainaugurowali sezon
Wojskowi medycy niosą pomoc w Iraku
„Steadfast Defender ’24”. Kolejne uderzenie
Ukraińscy żołnierze w ferworze nauki
Zmiany w dodatkach stażowych
Ta broń przebija obronę przeciwlotniczą
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
Święto biało-czerwonej w Brzesku z Wojskiem Polskim
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
W obronie wschodniej flanki NATO
Pytania o europejską tarczę
Wytropić zagrożenie
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Wypadek na szkoleniu wojsk specjalnych
Bohater września ’39 spełnia marzenia
NATO on Northern Track
Święto stołecznego garnizonu
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Konkurs MON-u na pracę o cyberbezpieczeństwie
Jak Ślązacy stali się panami własnego domu
Szybki marsz, trudny odwrót
Pływacy i maratończycy na medal
Dumni z munduru
Ameryka daje wsparcie
Husarz na straży nieba
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Weterani pokazują współczesny wymiar patriotyzmu
Akcja „Bielany”, czyli Junkersy w ogniu
Posłowie dyskutowali o WOT
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Pierwszy polski F-35 na linii produkcyjnej
Weterani pod wszechstronną opieką
Idą wakacje, WOT czeka na kandydatów
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wioślarze i triatlonistka na podium
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Awanse na Trzeciego Maja
Telefon zaufania dla żołnierzy czynny całą dobę
Pierwsi na oceanie
„Widziałem wolną Polskę. Jechała saniami”
Czarne oliwki dla sojuszników
„Sandhurst” – szczęśliwa trzynastka!
Polsko-australijskie rozmowy o bezpieczeństwie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Tragiczne zdarzenie na służbie
Biel i czerwień łączy pokolenia
25 lat w NATO – serwis specjalny
Gunner, nie runner
Marynarka pilnuje gospodarczego krwiobiegu
Prezydent chce wzmocnienia odporności państwa
Wojna w świętym mieście, epilog
Patriotyczny maraton
Wiceszef MON-u: w resorcie dochodziło do nieprawidłowości
NATO na północnym szlaku
Prezydent mianował dowódców DGRSZ i DWOT
Daglezje poszukiwane
Trotyl z Bydgoszczy w amerykańskich bombach
Pilecki ucieka z Auschwitz
Wyrusz szlakiem na Monte Cassino
Priorytety polityki zagranicznej Polski w 2024 roku

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO